Подела исламског света

Пише Зоран Милошевић

Исламски медији тврде да се по наређењу Пентагона формулише план рушења данашњих исламских држава и њихове поделе на мање целине, уз уважавање критеријума националности, религије, филозофске школе и припадностима сектама

 

Исламски свет је последњих дана узаврео. Наиме, тамошњи медији, посебно египатски, пишу о плану Вашингтона да преуреди исламски свет, што је довело до подизања политичке температуре, антиамериканизма и антизападњаштва уопште. Исламски медији тврде да је „по наређењу Пентагона историчар Бернард Луис почео да формулише план рушења данашњих исламских држава – државу по државу: Ирак, Сирију, Либан, Египат, Судан, Иран, Турску, Авганистан, Пакистан, Саудијску Арабију и државе Северне Африке. Свака држава се дели на мање целине уважавајући критеријуме националности, религије, филозофске школе и припадностима сектама. Према том плану, а уз надзор Луиса, припремљен је картографски предлог нових држава и њихових граница“. Злочин је кажу сарадници сајта „Хвилја“осмишљен пре 30 година, а остварује се на наше очи.

„ДРЖАВА ВАРВАРА“

[restrictedarea]

Египатски провладин лист „Ал Ахрам“ је објавио у чему се састоји улога невладиних организација које су финансирале САД у „подухвату“ дефрагментације савремених исламских држава. Наиме, сарадници египатских служби безбедности пронашли су карте како Американци планирају да поделе Египат. После тога у „Ал Ахраму“ је изашао чланак познатог новинара Мухамеда Дунија о америчком истраживачу Блиског истока, професору са Универзитета „Пристон“ Бернарду Луису. Наиме, Луис је 30 година раније разрадио план поделе Египта на четири дела, а исте планове је припремио и за друге арапске и исламске државе. Овде је важно подсетити да су за исту ствар Луиса оптужила и садашњи амерички савезници у овом региону „Браћа муслимани“ пре две године. Тада је лидер „Браће“ Мухамед Бади у проповеди, која је касније постављена и на њихов сајт, оптужио Луиса да је урадио мапе поделе исламског света. Према сазнањима Дунија „у последње време неки медији покушавају да оживе идеју поделе Египта. То је америчко-ционистички план за поделу Египта на четири државе: Синај плус источна делта, у зони утицаја Израела; друга држава би била хришћанска са главним градом у Александрији и простирала би се до јужног Асиута; трећа држава Ал Нуба, а четврта „држава варвара“, односно држава муслимана, имала би седиште у Каиру. Бади истиче да је аутор идеје Јеврејин, британски оријенталиста Бернард Луис, који је формулисао прецизан план фрагментације исламског света од Пакистана до Марока. План је објављен у часопису америчког Министарства одбране.
Помоћ Бадију дао је и египатски генерал у пензији Самеха Сеиф ел Јазал, који је изјавио: „Године 1980, почетком Иранско-Ирачког рата, Збигњев Бжежински није могао да смисли разлог који би довео до другог рата у Заливу. Рат му је био потребан да би реализовао план Сајкса-Пико из 1916. године (тајно усаглашен између Британије, Француске и царске Русије о подели отоманских територија на Истоку. САД нису биле укључене и нису о томе ништа знале. Није, дакле, јасно зашто је Бжежински после 64 године распирио рат да би се он испунио). По наређењу Пентагона ционистички историчар-завереник почео је да прави познати план рушења легитимног исламског блока, државу по државу… Под контролом Луиса припремљене су карте свих арапских и исламских држава које подлежу фрагментацији“. Циљ ове поделе Египта је, како пише Дуни, да се формира „велики Израел“ од Нила до Еуфрата. Да би се ово остварило, сматра Дуни, Јевреји манипулишу са религиозним идејама хришћана, којима натурају идеју да ће се други Христов долазак догодити „када се формира јеврејска држава на рушевинама арапског света“.

ИСЛАМСКИ СВЕТ КЉУЧА
Интересантно је да за своје тврдње Египћани имају добре изворе у САД-у. Лист „Ал Маyдан“  приказује публикацију америчке владе „Armed Forces Journal“, где је објављен чланак „Крваве границе. Како ће најбоље изгледати Блиски исток“. Аутор чланка је пуковник Ралф Питерс, који је у раду користио мапе Луиса, а објављен је у јуну 2006. године. У интернет издању избачен је најзанимљивији део чланка – карта устројства Блиског истока.
Лист „Ал Маyдан“  наводи да је „план Луиса о подели муслиманског света урађен почетком осамдесетих година XX века и одобрен је на тајној седници америчког Конгреса 1983. године. План је постао основа америчке спољне политике у наредним деценијама. Чланак у „Armed Forces Journal“ констатује да су границе између држава привремене и да могу бити промењене. Државе које се морају одрећи дела територије су Турска, Ирак, Саудијска Арабија, Пакистан, Сирија и Уједињени арапски емирати, а државе које ће добити територије су: Јемен, Јордан и Авганистан. Главни добитник биће Курди, који ће добити своју државу Курдистан (у који ће ући ирачки Курдистан, тј. Мосул и Киркук, али и територије узете од Ирана, Сирије, Јерменије, Азербејџана и Турске). Авганистан ће изгубити део територије (Херат) јер ће бити придодата Западној Персији, а заузврат ће добити део територије која сада улази у састав Пакистана.
Саудијска Арабија би се поделила на две државе. Прва држава би остала исламска и била слична Ватикану (ту би се налазиле све исламске светиње), а остатак територије би се предао Јемену и Јордану. Иран мора да уступи делове територије новој држави Курдистану и Азербејџану (о чему смо већ писали у „Печату“, бр. 204) у чији би састав ушла иранска провинција Западни Азербејџан, али и провинције Авганистана које се граниче данас са Ираном. Данашњи Јордан ће у потпуности нестати и од ове територије и територија које буду одузете Саудијској Арабији створиће се нова држава у коју ће ући и палестинске територије, тако да ће се створити палестинска држава. На тај начин ће се решити палестинско питање. У чланку се говорило и о стварању хришћанске државе у Јужном Судану, што је недавно и реализовано, па све ово анализи даје поузданост.
Судбина Северне Африке ће зависити од урушавања Либије, Алжира и Марока. Уместо ових држава створиће се државе Бербера, заједно са малом државом Нубија, одвојеном од Египта, као и мала државица Полисарија. Територије савременог Туниса, Либије, Марока и Алжира ће се драматично смањити.
План предвиђа потпуни нестанак следећих држава: Кувајта, Султаната Оман и Уједињених арапских емирата. Уместо њих створиће се шиитска државица Ахса и државица сунита Хиџаз. Ирак ће бити подељен на три државе: Курда, шиита (мала држава око Басре) и сунита (мала држава око Багдада). Сирија ће бити подељена на више држава, тако што ће шиити добити државу на обали мора, док ће сунити имати две државе Алепо и Дамаск. Формираће се и Друзска држава (где ће ући и Голанска висораван и делови Јордана и Либана). Либан ће бити подељен на осам кантона.
Ове карте, поред израелских медија, објавили су и многи утицајни медији и сајтови у исламским државама, али сајтови скоро свих арапских армија, што причи додаје додатну драматичност. Чини се да ће исламски свет опет прокључати, али са другачијим вектором незадовољства. Овог пута бес је усмерен на целокупни Запад и за сада се не зна у којем ће правцу да буде каналисан.

 

_______________

Ко је Бернард Луис?

Аналитичари из исламског света као главну личност, одговорну за поделу исламског света означавају Бернарда Луиса, кога називају „оцем ционизма“ и самим ђаволом. Он је увео у научну и политичку терминологију синтагме „исламски фундаментализам“ и „сукоб цивилизација“. Упозоравао је средином шездесетих година XX века о неизбежности сукоба Запада и ислама. Написао је мноштво значајних књига, од којих су најпознатије „What Went Wrong?: The Clash Between Islam and Modernity in the Middle East“ („Шта је кренуло погрешно: сукоб између ислама и модерности на Блиском истоку?“) и „Faith and Power: Religion and Politics in the Middle East“ („Вера и моћ: Религија и политика на Блиском истоку“).

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Politicki svesni

    Onome sto im se sada desava, islamske zemlje su same doprinele, negovanjem uproscenog nacina razmisljanja po kom je podrzavan svaki onaj ko se deklarisao kao musliman, bez obzira na to da li je u pravu ili nije. Tako delujuci, uklapale su se u americke planove, pomagale njihovom ostvarivanju, destabilizujuci americke neprijatelje, kao sto su Rusija i Jugoslavija, odnosno, Srbija. Sada rade i Siriji isto sto su radili nama. „Napunicu dzehenem sa tobom i svakim onim ko se za tobom bude poveo“, zapretio je Bog Iblisu (Satani).
    Zao mi je zbog onoga sto ce ih snaci, ali sami su odabrali nepostovanje svete knjige Kurana koja kaze da je „iskrenom verniku najblizi prijatelj hriscanin, a najgori neprijatelji jevrejin i mnogobozac“.
    Sada je „mecka zakucala i na njihova vrata“, a posto su sami sekli granu na kojoj sede, ocekuje ih bolan pad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *