ОРВЕЛИЗАЦИЈА ПЛАНЕТЕ – НЕВИДЉИВА СТРАТЕГИЈА ГЛОБАЛНОГ РОПСТВА

Још 2005. године, Њујорк Тајмс је писао да је америчка агенција за државну безбедност (НСА – “Натионал Сецуритy Агенцy”) ангажована у праћењу свих домаћих комуникација без судског одобрења, а у последњих десет до петнаест година много пута су се износиле сличне тврдње и у Србији. Међутим, изгледа да НСА има много веће амбиције на уму.

Како данас пише часопис “Вајрд”, који је имао сателитски увид у градњу супер-тајног постројења вредног две милијарде долара у Јути – познатог само као “Центар података Јута” – који ће бити складиште за неизрециво велику количину јавних и приватних података свих међународних и америчких грађана.

Постројење ће бити испуњено серверима на 2,322.58 квадратних метара, које ће складиштити све од претрага на Гуглу, преко онлајн куповина до пресретнутих мејлова и позива направљених преко мобилних телефона.

“Вајрд” тврди да се ће цео процес прикупљања података одвијати упадањем у мреже телекомуникационих компанија, као што је пре седам година тврдио Њујорк Тајмс, али и преко праћења земаљских станица, масивних сателитских антена које трансмитују комуникације из Америке као Европи, Блиском Истоку, Пацифичком венцу и Азији.

“СВИ СУ МЕТА”

Нови центар је неопходан због огромног, експоненцијалног повећања количине информација: бивши припадник НСА Вилијам Бини процењује да је од 2001. године пресретнуто између 15 и 20 билиона различитих облика комуникација.

Наравно, прикупљање толиког броја података нема никаквог смисла ако они не могу да буду прочитани, и ту долазимо до још једне операције америчке државне безбедности. Због тога што је већина пресретнутих комуникација криптована, НСА, наводно, развија супер-компјутер познатији као “Мултипрограм Ресеарцх Фацилитy” или “Буилдинг 5300″ – који треба да служи само за декрипцију. Наводно су остварили велики напредак, али им је потребна још већа снага процесора.

2018. година се спомиње као време када ће у рад бити пуштен егзо-флоп рачунар који ће се интегрисати са “Центром података Јута”, што ће све довести до једноставног и лаког начина скупљања и читања свих трансмисија у свету.

– Сви су мета: сви који користе телекомуникације су мета – каже неименовани амерички безбедњак.

Ако вам ово звучи као сценарио за филм базиран на Орвеловој “1984″, нисте усамљени, али “Вајрд” каже да ће овај центар почети да ради већ у септембру идуће године.

Извор: Телеграф, http://www.srpskaanalitika.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *