НАТО-у на Балкану расте апетит

Вера Жердева, Григориј Соколов

Нацрт закона о ширењу НАТО-а, позван да се убрза прикључење алијанси БиХ, Македоније, Црне Горе, као и Грузије, поднет је у петак Конгресу САД. Његов аутор је познати сенатор-републиканац од државе Индијана Ричард Лугар.  У нацрту закона се констатује да САД настављају да подржавају политику отворених врата према пријему нових чланица.

Документ, који је припремио сенатор Лугар, позива председника Обьаму да пружи стриктну путну карту за чланство у НАТО наведених држава на самиту алијансе у Чикагу у мају ове године. Ширење НАТО је кључни елемент, који доприноси учвршћењу стабилности и спровођењу политичких реформи у новим демократијама Централне и Источне Европе, као и на Балкану, – изјавио је  аутор. – Перспективе чланства у НАТО-пакту не само су учврстили регионалну безбедност, већ и помажу земљама да постану блиски партнери САД у сфери економије и националне безбедности.

Шта се крије иза лепих речи сенатора: једноставна и разумљива тежња да САД учврсте своју војну присутност у стратешки важном региону или САД имају неке далеке планове? У било ком случају документ одражава интересе САД. Међутим, у којој мери су за њега заинтересоване балканске државе? То смо питање поставили ауторитативном руском балканисти Георгију Енгелгардту.

 

Власти Македоније и Црне Горе су озбиљно заинтересоване за интеграцију својих земаља у НАТО. Оне то третирају као елемент свог напредовања за прикључење ЕУ. Рецимо, за Македонију, која је стекла статус кандидата још пре 7 година, а која све до сада не може да почне преговоре, то је корак  напред. Међутим, за БиХ је то уствари веома сложено питање: мишлења  поводом интеграције у НАТО су дијаметрално супротна. За  евроатлантску интеграцију је увек иступао Врховни представник међународне заједнице у БиХ. Ту су идеју подржавали и подржавају босански муслимани и босански Хрвати. Међутим, Срби и њихова аутономна заједница, Република Српска, расположени су веома негативно према учлањивању Босне  у НАТО. Дакле, како ће Босна као целина одлучивати и правити реалне кораке за интеграцију у НАТО, за сада није јасно.

Према неким информацијама, посебно поглавље  нацрта закона посвећено је нуклеарним снагама САД у Европи. У њему, између осталог, проглашава се да  савезници у НАТО-у морају да прошире систем уздржавања у циљу борбе против низа опасности 21. века, између осталог, путем разраде ПРО. На будућим преговорима, – говори се у документу, –  неопходно је убедити РФ да повећа транспарентност у питањима нестратешких нуклеарних наоружања у Европи, те помери та наоружања даље од територија земаља-чланица НАТО. Та је идеја  изазвала код руског експерта-балканисте Георгија Енгелгардта неке сумње.

 

Свакако, за САД је од великог значаја да би све владе подржале политику ширења НАТО или  стварање  ПРО, те, природно, подржали тај нацрт на међународним и европским форумима. У случају неопходности би пружили своју територију за базирање елемената система ПРО. Очигледно је да ће владе Македоније и Црне Горе бити спремне да пристану на то. Међутим, што се тиче БиХ, муслимански и хрватски део ће вероватно то прихватити благонаклоно, међутим, Срби (бар због своје историје – босански Срби су такође били подвргавани бомбардовањима НАТО-а пре 18 година)  ће бити против, рецимо, пружања територије за објекте. То изазива велика питања.

Међутим,  најозбиљније питање: да ли је случајно што је нацрт закона о ширењу НАТО поднет уочи годишњице НАТО-ве агресије против Југославије, вероватно ће остати без одговора.

Иначе, када је реч о великим новчаним износима, незгодна питања  нестају. Сетимо се, још  пре 4 године влада САД је издвојила 66,5 милиона долара за модернизацију бугарских војних база, које Вашингтон сматра стратешким објектима за борбу против међународног тероризма. Снагама НАТО је армија релативно мале по својој територији Бугарске  постала једна од најјачих на Балкану. Новац, као што се каже, не смрди.

Извор: Глас Русије

2 коментара

  1. Sančo Pansa

    Strašne fukaraštine sprema Amerika i potrebno im je ljudstva, takozvanog topovskog mesa.

  2. Njihovi ciljevi nikada nisu samo za sutra, planiranje je pocelo jos poslije 2 svj rata i planira se 100 godina unaprijed.Mi smo na nesrecu na njihovim vratima ka Rusiji pa kako odlucimo tako ce nam biti. Zapravo, narod niko ne pita nista nego marionetske vlade odlucuju o sudbini vlastitog naroda. Novac ne smrdi ali smrde ljudi koji koriste nesrecu gladnih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *