Криви што су српски полицајци

Пише Угљеша Мрдић

Неколико стотина припадника Независног синдиката полиције из више градова Србије изразило је подршку колегама које тзв. „косовске власти“ држе у притвору двадесетак дана, захтевајући њихово пуштање

„Наставља се демонстрација силе злочиначког режима Хашима Тачија и његових налогодаваца. Хапсе се људи чији посао симболизује државу Србију и њене институције, јер тзв. ‘косовске власти’ желе да потру постојање наше Републике, али и Срба на овим просторима“, поручено је са протеста припадника Министарства унутрашњих послове Србије, у организацији Независног синдиката полиције (НСП), који је одржан 13. марта у центру Врања, испред споменика погинулим полицајцима, војницима и цивилима.
Неколико стотина припадника НСП-а из више градова Србије изразило је подршку колегама које тзв. „косовске власти“ држе у притвору двадесетак дана, захтевајући њихово пуштање.
Почетак скупа је заказан симболично у пет минута до 12 сати.
Учесници протестног скупа упутили су из Врања писмо председнику Србије Борису Тадићу и премијеру Мирку Цветковићу, као најодговорнијим представницима државних органа Републике Србије, тражећи од њих да учине све како би њихове колеге биле ослобођене из косовских затвора.

[restrictedarea]

Писма су, такође, упућена председнику Европске комисије у Бриселу Жозеу Мануелу Барозу и шефу мисије ЕУЛЕКС-а Гзавијеу де Марњаку, од којих се тражи да уложе ауторитет како би била ослобођена четворица полицајаца.
„Свих 18.000 чланова НСП-а стоји иза нас, сви припадници МУП-а, наше колеге из Комитета европских синдиката полиције и Интернационалне полицијске асоцијације, сви добронамерни и поштени људи. Хапшењем два поштара због измишљеног кривичног дела недозвољене трговине, као и претходна хапшења четворице наших колега и још двојице грађана имају само један циљ: да се на Косову и Метохији нико не осећа сигуран уколико није Албанац. Јер, у супротном сваког тренутка је могућа репресија и хапшење од стране наказног режима какав не постоји нигде у Европи, режима где је довољно бити Србин, па одмах бити и крив без кривице и суђен без суђења“, истакао је на скупу Блажо Марковић, председавајући Председништва Независног синдиката полиције.
Потом су са протестног скупа у Врању, у колони од неколико десетина возила, полицајци отишли на 35 километара удаљени контролни пункт Кончуљ код Бујановца, на административној линији са Косовом и Метохијом, где су у знак протеста прекинули саобраћај, изражавајући тако подршку са притвореним колегама.
Представник НСП-а у ПУ Гњилане Предраг Ђорђевић изјавио је да је протест полиције на прелазу Кончуљ упозоравајући, али да уколико се државни и међународни органи оглуше о захтев за ослобађање њихових колега следи блокада свих прелаза према КиМ.
„Наше колеге у косовским затворима су лошег здравственог и психичког стања, и тражимо да их прегледа тим српских лекара, као и да им се дозволи одбрана са слободе. Од ЕУЛЕКС-а тражимо да преиспита непрофесионалан поступак припадника специјалне косовске полиције РОСУ, који су током хапшења наших колега употребили прекомерну силу“, рекао је Ђорђевић, и додао да му је познато да су припадници ПУ Гњилане ухапшени по пријави председника Општине Партеш/Пасјане, изабраном на косовским изборима, Ненада Цветковића.
Припадници РОСУ извршили су претрес породичних кућа и ухапсили 25. фебруара четворицу припадника Полицијске управе за Гњилане – Николу Трајковића из села Партеш, Златка Денића из села Пасјане, Горана Матропазовића из села Пасјане и Драгана Стојковића из села Доња Будрига, сви из Општине Гњилане. После претреса полицијски службеници ухапшени су под оптужбом да су починили кривична дела „напад на правни поредак Косова и ометање полицајца у вршењу службених дужности“. Они су свакодневно са подручја КиМ путовали на посао у Врање, где је ПУ Гњилане измештена после 1999. године. Радили су на пословима издавања пасоша и возачких дозвола. Њима и матичару у пензији Младену Димитријевићу, који је ухапшен у истој акцији, судија ЕУЛЕКС-а је одредио притвор до 30 дана.
У „помоћ“ ухапшеним полицајцима притекло је и Министарство за Космет и послало је своје адвокате да њихових породицама у име државе помогну. Ти исти адвокати су, према речима супруга и деце ухапшених полицајаца, тражили по 500 евра за одбрану. Неке породице су дале 500 евра, а неки који нису имали довољно дали су 300 евра. То је изазвало додатну огорченост челника полицијских управа са подручја Косова и Метохије и других управа, па су рекли да ће испитати читав случај, а од полицијских прилога покрити све трошкове одбране ухапшених полицајаца.
„Они не смеју да вам узимају новац. Њих држава плаћа да вам помогну“, рекли су полицајци окупљеним члановима породица ухапшених припадника ПУ Гњилане.
Окупљени полицајци су истакли да хапшење њихових колега има политичку позадину са циљем исељавања Срба из Косовског поморавља. На простору Пчињског округа живи велики број људи који су запослени у тзв. „косовским институцијама“, нарочито у полицији, па их нико од државних органа Србије до сада није малтретирао, ни хапсио.
Челници државе Србије нису стали иза полицијских службеника, који су криви само зато што су српски полицајци са Косова и Метохије…

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *