Ima li ovde Rusa?

Piše Miodrag Zarković

Američkim novcem naoštreni „analitičari“ i „stručnjaci“ za geopolitiku jedva su dočekali priliku da, posle još jedne izborne pobede Vladimira Putina, ispale pripremljene uvrede na račun najveće zemlje sveta

 

Vodeća beogradska glasila, televizije naročito, bili su proteklih dana preplavljeni kritikama na račun predsednika, zabrinutim osvrtima na ekonomske izglede, a pogotovo na stanje ljudskih prava i slobodu samih medija. Kao nikada u četvorogodišnjoj vladavini režima Tadić-Dačić, beogradska glasila bila su oštra i kritična prema nabrojanim pojavama, odnosno prema uticaju predsednika na vitalne aspekte države i društva.
Ali, ne srpske države i srpskog društva. Taman posla! Ovdašnja „sedma sila“ obrušila se gromko na Rusiju, na najveću državu sveta, koja je prvog martovskog vikenda ponovo izabrala Vladimira Putina za svog predsednika. Naklonost ruskih glasača Putinu, iskazana već treći put u ovom veku, kao da je označila početak svojevrsnog takmičenja u napadanju, kritikovanju, pa i vređanju Rusije.
Tačnije, za početak rafalne paljbe može se uzeti nešto što se dogodilo pre samih izbora, u sredu 29. februara, u emisiji „Hoću da znam“ na „B92“, u kojoj su mišljenja suočili Đorđe Vukadinović i Borka Pavićević. Iako se rasprava sve vreme vrtela oko naših evropskih integracija, tada teme nad temama u srpskom etru i srpskoj štampi, dok je Rusija jedva pomenuta, a Dostojevski ni toliko, Borka Pavićević je pred sam kraj emisije pustila svom unutrašnjem hipiku na volju i povišenim glasom, mlatarajući rukama kao da će da opauči nekoga, izrekla drski prostakluk:
„Meni je Dostojevskog, i duša, i svega toga, zaista prilično dosta!“
Eto, osoba koja se diči zvanjem dramskog pisca ne samo da je nedopustivo vređala neprevaziđenog književnog velikana – i tako podsetila na sve malograđanske nikogoviće upravo iz najvećih romana Fjodora Mihajloviča – već se narugala duhovnosti kao takvoj, iako ni ona nije do tada bila makar pomenuta. Naravno, voditeljka Nataša Odalović, nepogrešivo vođena svojim intelektualnim manjkavostima, besramnu izjavu Borke Pavićević ispratila je klimanjem glave, odobravajući tako jedan od najglupljih bezobrazluka u istoriji svoje emisije, pa i na televiziji na kojoj se ista prikazuje.
Nepunih nedelju dana kasnije, kada je horsko vređanje Rusa i Rusije uzelo maha, Nataša Odalović je u studio ponovo dovela dva gosta, ali ovog puta istomišljenika: Jovana Teokarevića, profesora „Fakulteta političkih nauka“, i Jelenu Milić, direktorku izvesnog Centra za evroatlantske studije.
U ovom tandemu, javnosti poznatija je svakako Jelena Milić, neka vrsta Kalamiti Džejn ovdašnje pete kolone – ne neustrašiva i pravična Kalamiti, kakvu su opisivali holivudski vesterni, već prava, istorijska Kalamiti Džejn, priprosta sirotica koja se za parče slave izborila namećući se istaknutim grubijanima Divljeg zapada i petljajući se u njihove poslove, iako im nije bila ni dorasla, ni vična. Kalamiti Jelena je, dakle, u navedenoj emisiji izdeklamovala predvidljivi repertoar paušalnih, po potrebama Vašingtona sklepanih ocena na račun srpskih vojno-bezbednosnih struktura (koje Amerikancima izgleda smetaju čak i ovako razorene), ali je uobičajenu pro-NATO retoriku nadogradila snažnim antiruskim izjavama. Ona, finansirana iz jedne od retkih zemalja koja opoziciju nema ni u tragovima – Sjedinjenih Država – usudila se da drži vakelu o ugroženoj opoziciji u Rusiji. O srozanim ljudskim pravima u Rusiji. O tome kako je Srbija naprednija i slobodnija od Rusije!
„Nema savremenog kulturnog uticaja Rusije, na nas ovde mnogo više utiču ‘Foks krajm’ i ‘Foks lajf’, pa i turske serije“, likovala je Kalamiti Jelena, pokušavajući da nametne zaključak kako je navodna bliskost Srbije i Rusije puki mit.
Jovan Teokarević nije nimalo zaostajao za svojom sagovornicom. Slažući se sa najcrnjim uvredama na račun Rusije, sumnjajući u ispravnost celog izbornog postupka i unapred se naslađujući slomom Rusije koji on priželjkuje, Teokarević je rekao i ovo:
„Rusija je država od koje praktično ništa ne možemo da naučimo, osim da gledamo šta se loše radi, kao što su bili ovi nefer i nepošteni izbori, na kojima je pobedio favorizovani kandidat“.
Sve u svemu, televizija i njeni gosti kojima smeta i jedan Dostojevski, naravno da može samo da bljuje vatru po Putinu, ne vodeći pri tom računa o „realnosti“ i o tome kako smo mi „mali narod“, što su sve izgovori koji se koriste za slepo dodvoravanje Zapadu. Zato je sada, posle ovog, najnovijeg talasa antiruske histerije, još razumljivija reakcija ambasadora Konuzina, septembra prošle godine. Kada ovakve gadosti izgovaraju o Rusima i Rusiji pred kamerama, zamislite šta su sve u stanju da kažu na njihovim opskurnim forumima!

5 komentara

  1. Bezmalo odraz zapadne kulture , mislim da je poznat sirom sveta. A ovde ulazi u trku i odraz nekulture nekih nasih poedinaca i to nama na uvid ko tu spada. Ko ce drugi nego dramski umetnici, pisci ,glumci o vecini politicara i da ne govorim. Naravno cas izuzecima imamo mi i te kako normalne i pametne, samo neznam kako se ovi dokopase ovih pozicija. Kako bilo vidimo kakva klika nas vodi i bruka naravno ako gospodi ne odgovara sredina niko ih ne zadrzava da idu tamo gde je njima bolje ,zapad je pun mogucnosti raskalasnog zivota ,seksa , narkotika a da nema Rusa i jos po nekih sa Dostojevskim i dusama zapad nikada nebi upoznao kulturu i ovako neznaju sta je to. Mislim da ova gospodja tamo pripada mozda bi bila vidjenija u drustvu. Mi smo suvise prost za zapadnu kulturu.

  2. Pas laje vetar nosi!

  3. pa kad moze Cedomir Jovanovic da kaze da je RS genocidna tvorevina i da mu nefali dlaka sa glave(mislim na sudstvo koje je duzno da stiti ustav Srbije i bezbednost) a on je predstavnik daj boze 3% glasaca od 40%(ostale ne zanima politika?)izaslih na izbore(strava sistem izbora???)Sto nebi i ostali pljuvali po Srbiji i Rusiji kad znaju da ih niko nece kaznjavati vec ce ih jos i milovati po glavi(mislim na ovu sadasnju vlast)ali braco petokolonasi Rusi vam oprostiti nece vasa imena se vec nalaze na spiskovima kao sto sada neko od vas pregledava internet (bezbednost)umesto da pregledava kuce i knjige kriminalaca za koje i vrapci na grani znaju i koji su izgleda postali i vasi rodjaci(okumilo se to)Toliko od ovog prostog coveka iz naroda koji nije tako visoko skolovan kao doticni gore navedeni.

  4. Dovedite mene na televiziju da ja kao prost narodni covek malo razgovaram sa tim obrazovanim gospodjama i gospodom da malo povecamo gledanost.Da gu bre pitajem za sto se djigerisu?$#%^&* breeee

  5. Nećemo u EU

    Opet možemo reći:,,Ima li ovde Srba?”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *