Бриселски Срби

Пише Милорад Вучелић

Никада није било оваквих бојџија и јунака. Ни у најтежим ратовима и биткама није било толико повика „Борићемо се до краја“, „Ми смо борци“, „Битка још није завршена“, „Одлучујућа битка“, „Никада нећемо одустати и устукнути“, „Водимо одлучујућу битку“, „Дани борбе су пред нама“.
Ко данашње Србе не зна помислио би да ове речи одзвањају са Газиместана, Куманова, Цера, Мојковца и Колубаре, и тешко би погрешио. Ови покличи одјекују из бриселских јавних приступних ходника, кулоара, пасажа и сепареа. Испред готово на будоарски начин шарених паравана којима су преграђени бриселски стакленици сликају се, на смену, београдски званичници и бију љути бој за ЕУ кандидатуру. Они су одлучни у борби да одбране тековине своје националне и државне издаје, чији је нови симбол државност и независност Косова украшена звездицом и фуснотом. Што се Шиптара тиче они су према украшавању ионако прилично равнодушни јер када је један аустријски собосликар могао да им, по Бечкој наруџби, пре мање од стотинак година, наслика „за 15 форинти црног двоглавог орла налик оном Аустроугарском“ као старовековни национални симбол, што не би могли и званични Београд и Борисов Борко да им намалају звездицу. Српски режим кад поклања није циција, па – пакујући Арбанасима територију, српске светиње и историју Косова на дар – веже и машницу у виду звездице.
Шиптарима Бриселски Срби деле дарове, али не заборављају ни на Србе на Косову. Њима уочи бриселских шенлук-битака шаљу Жандармерију у фантомкама, да их пребија и сруши барикаде. Сваком своје. Што не могу припадници Тачијеве РОСЕ и војници КФОР-а, може српска Жандармерија. Оно што је у Бриселу доказана кандидатура за европејство на Косову је насиље српских органа репресије над Србима, а у Србији потпуна економска и институционална деструкција. Стижу и нове бриселске пошиљке Србији и Србима на Косову – нема локалних избора и укидају се тзв. „паралелне српске структуре“.

[restrictedarea]

Званични Београд је особеним тумачењем Резолуције 1244 СБ смештене у фусноту себи везао, а Тачију развезао руке. Није мало умеће Резолуцију СБ 1244 уградити у подизање конструкције косовске независне државе. Може се само претпоставити шта ће све избауљати из ове звездице. (Прочитати текст Николе Врзића: „Кандидат под фантомком“ у овом броју „Печата“).
Бриселски Срби су досад невиђена врста Срба. Нема ничега што ове љуте, распеване и распојасане мегданџије може да поколеба. Косовска полиција пребије десетак Срба, ухапси шест српских полицајаца и у лисице окује деветогодишњу девојчицу Српкињу, али они ни да трепну. Не наседају на провокације! Бриселски Срби знају да нема, нити ће бити иједног књижевног и уметничког рода који их може опевати. И пошто знају да, сем нагрђивањем и ругањем, неће бити опевани, они сами из гласа певају. И свирају. Бриселске бине и хотелски лобији и ресторани су права попришта њихових битака.
Шта то они славе, ако, како кажу, битка још није готова? Славе оно што је сада једино опипљиво, а то је чврст корак ка независној шиптарској косовској држави и почетак даљег комадања Србије.
Бриселска звездица је до сада сваком нормалном била јасан знак да ће бити још звездица, и то на северној српској покрајини, на Зукорлићевом Санџаку, шиптарској Прешевској долини, као и да велика звезда већ блиста на Дукљи, али се, захваљујући европској кандидатури Београда и љутим српским Бриселским јунацима, она прво појавила у Хајдук Вељковој Крајини у виду румунско-влашког питања. Да не би немачког министра Вестервелеа да подвикне Румунима да им недостаје „европски дух“ и да би Бриселске Србе требало обавезно узети у обзир као његове кандидате – спотакосмо се. То је својеврсна историјска неправда. Јер ако је ико кроз историју ратовања био доказани и проверени немачки пријатељ и савезник – била је Румунија. Немачка, то бар ми Срби знамо, не заборавља своје пријатеље, а поготово непријатеље. Можемо само замислити колико су се,  чиме и како наши Бриселски Срби умилили Вестервелеу када су му Срби напрасно постали већи пријатељи од Румуна. То мора бити нешто велико, јер не би Гвидо тако лако клецнуо. Чиме ли је ова бриселска српска братија то заслужила и колико ће нас то коштати?
У домен психоанализе и патологије већ спада то што Бриселска српска мушка застиђа, са све медијском и аналитичарском пословном пратњом, у бици за кандидатуру углавном бију битке са својим пријатељима и пријатељицама. Те пријатељ Басеску, те сви наши европски пријатељи, те пријатељице Ангела и Кети… Ако су им то одиста пријатељи, зашто се онда с њима толико боре? Како се распознају? Како им онда изгледају непријатељи и противници? Какве су то уопште битке када морамо да се због њихове бруке и срамоте стидимо, јер они стида, ни срама немају! Бриселски Срби уопште немају представу где је дно људског и националног понижења.
Све то што се дешава, у ствари је једна Бриселска здружена заједничка вежба. Ма колико изгледала као срамни и отужни игроказ, она  је у функцији  припреме коначног похода на Србију и Србе. Историјски, знамо како се то увек завршавало. У овом дубоком националном и државном посрнућу исход је, како сада изгледа, неизвестан. Али оно што је извесно, јесте да се то не може завршити са звездицама. Јер неко ће сигурно, а народски речено, морати да види све звезде на небу.

[/restrictedarea]

14 коментара

 1. GOSPODINE Vučeliću povici i popevke nisu odzvanjale sa pobedo
  nosnih ratišta gde su Srbi izvijevali i stvorili državu Srbiju!
  Ovo što se čuje iz Brisela i Predsedništva Srbije ŠENLUČENJE na
  prodaji države Srbije.Znam loš sin majke Srbije Prodaje Sve OD:
  Nemanje,Svetog Save,Cara Dušana,Cara Lazara i njegovog sina
  Stefana,Karađorđa i Miloša i Kralja Srbije Petra prvog,njegov
  sin Aleksandar počeo a ovi što sad vladaju uz Šenlučenje daju
  Parastos Državi Srbiji.IZBORI I OPET IZBORI do pobede Patriotske
  Srbije!!!

 2. Mislim da bi sada trebalo razgovarati sa nasim srtucnjacimaza pravo kao sto su Kosta Cavoski,i drugi patriotski pravnici ! Odmah intervju sa svima njima ! Pa da znamo sta je to dogovoreno.

  • Kosta Cavoski je pravi patriotski prvak valjda zato sto pokusava da rehabilitira krvnika i zlocinca, a one koji su donjeli slobodu stavi na stup srama. Nitko u svetu ne slavi drazu ali srbija mora jer je to naredjeno u Briselu jerMerkelova zeli da na sve nacine sroza srbiju i srbe i da ih izjednaci sa hitlerovom vojskom.

 3. “Briselski Srbi,”

  Bog vas kleo pogani izrodi,
  sa cim ce te pred Milosa,
  i pred druge srpske vitezove,
  koji zive dokle sunce grije.

  Sa izdajom ? Sram vas bilo,
  pogani izrodi,briselski Srbi!
  Sjeme vam se iskopalo !

 4. Čovek u Srbiji samo želi da živi od svog rada, a sve drugo je zamajavanje. Brisel
  je vrhunac u tom skretanju misli sa onoga što je bitno. Cenim stav da nam trebaju
  patriotske snage, ali još više bi cenio stav da zemlju vode ljudi koji će omogući-
  ti normalan život građana. Bojim se da i ovo što je napravljeno izvire iz para ko-
  je moramo sutra vratiti. Tako bi i ja mogao voditi zemlju. Možda bi trebalo odvo-
  jiti momcima par hektara zemlje, neku napuštenu seosku zadrugu, i dozvoliti im da
  se igraju države, a televizija da sve to prenosi kao humoristični program. Bilo bi
  mnogo jeftinije da tamo realizuju svoj šesti oktobar. Ovako će generacije plaćati
  promašene ideje, državničku nesposobnost i njihove pune bankovne račune.

 5. Naša velika nesreća je što nemamo “državnike” već “držaoce vlasti” u državi ili Ti “vlastodršce”. Ako i tako razložimo deo problema, onda nam je puno lakše da mnoge stvari razumemo. “Ono” što Mi komentarišemo, Vi pišete ili Vikiliks ili “nesvesno i bez namere” pojedini Nam i Ne-Prijatelji, a Naša Cenjena Vlast Mudro Ćuti i ne dela … je sasvim prirodna posledica koja opisuje prirodu vlasti. Jer ako treba da kaže:”…nismo mi prekinuli sa njima – prekunuli osu oni sa nama”…Ćutanje je zlato!
  No svaki pojedinac Mora i Obavezan je zbog pokolenja i istrorije, koje ima i posle Nas, da učini bilo šta da ih Usmerimo na pravi put i da im Pomognemo : treba stojati na nogama , ne na glavi – tako je prirodno.
  Inspirisan “željom” gospodina Rize Halimija, a da neko od naših vrlih eksperata nebi otvarao ili zatvarao “paralelne srpske ili šiptarske strukture “, po inerciji i t-sl., evo pokušaja da im pomognem bar malo. Minorno za njih, ali bar da ne menjajući puno pomognu i Sebi i Svom i svom narodu. Promenite malo “retoriku” i “ciljeve”… pliiis…
  Ono što Boris-Kjuni i Borko ne znaju i ne umeju, to im ukazuje i pokazuje Riza Halimi: Kosovo i Metohija su Srbija i On želi da se celokupan prostor na kome su Šiptari većina, objedini i ceo pripoji prirodnoj Matici – Republici Srbiji, ali stvarno i administrativno.
  Sad, koliko je na tom prostoru većina Šiptasko stanovništvo,valjalo bi i valjda će umeti da saberu i razaberu oni koji su obavili popis dobara i stanovništva. Egzaktno će reagovati i pomoći Rizi Halimiju u njegovoj želji se to obavi na pravi i pravni način, bez zabluda i bez nepotrebne demagogije.
  SANU, kao i istorijski arhivi,katastri,agencije,pravosuđe,tužioci, kancelarije i dr. prateće institucije su u obavezi da odmah, hitno reaguju i uz svesrdnu pomoć evropskih kancelarija,agencija, saveta, savetnika i institucija kojih smo prepuni… da pomognu u reševanju te želje gospodina Rize i verujemo,”nebrojanog”(samo sbog popisa) šiptarskog stanovništva sa tog prostora čiju želju on izražava.
  Pošto gore pomenuta gospoda nemaju vremena, imala su “otvaranje” na Sajmu “Neverni Toma 2012”, evo ja ću u ume srpskog dela koja Vas i Vašu iskrenost razume Riza , poslati Vam naj iskreniju podršku. Pomognite svojoj Matici – Republici Srbiji da objedini celokupan prostor koji joj i suvereno i međunarodno-pravno i istorijski i realno i stvarno pripada. To je i Vaša pomoć i doprinos u uvođenje Balkana u EU uz rašavanje regionalnih mogućih i tekućih potencijalnih nesporazuma – dogovorom. Ujedno, to je i Vaša pomoć da se Kosovo i Mehohija oslobode kriminalizovane, genocine i korumpirane vlasti koja je godinama okrenuta protiv celokupnog stavnovništva i KiM i Srbije i njihovih interesa da učine pravi civilizacijski iskorak ka konačnoj normalizaciji uz oslobađanje od satelita, pomagača, prijatelja… tipa Kušner,Kandić,Ademi…čija su “dela pomogla” da se stvori slika o šiptarskom narodu ili većini, na naj gori mogući, po evropskim standardima mereno, epitetsko-kvalifikativno numerisan i deklarisan način. Da bih pokazao punu iskrenost, ja ni jedan epitet, kvalifikaciju ili tsl. izraz koji se masovno upotrebljava u kuloarima evropskih i svetskih institucija, neću izreći ili napisati, pa čak ni indiciju ili asocijaciju na takvo šta.
  Eto , ovo je mali korak ka Briselu i putu u Evropu uz civilizovan dijalog. Bez žuči i frustracija, ROSU, NATO pružam ruku čoveku sa kojim se ne slažem u puno čemu, ali mu pomažem da pravilno svoju želju usmeri i definiše.
  Ovo bi Oni iz “B”, verovatno mnogo bolje sročili i uradili, ali su trenutno zauzeti… Ja samo da INICIRAM… Evo, da ne bude da ne umem: ovo je baš svetski, a nije naše.

 6. Gosopodine Vučeliću, kakvi bre briselski srbi, molim vas nemojte vređati, to su podrumaški srbi, jer vidite u kojim oni uslovima”pregovaraju”, više mi lići na neki podrum ili neku neuređenu arhivu koju treba urediti,posložit. Možda je to brisel možda priština bg…. nevažno ali važno je da mi lići na podrum o tome koliko smo im važni i koliko su ih ponizili., mene i nas ne.Nićija nije do gore nije goprela. Nisam ljubitelj lika i dela S.M. ali kad je on pregovarao to su bili u dvorci , rambuje, vojna baza itd., toliko o tome. Svaki daljnji komentar je suvišan.

 7. ipak, ne bi trebalo zanemarivati prisutnu simptologiju ?!
  Serbus bruxeliensis secundus – sa blago – telecim pogledom ( mild calfly look)…. zabrinjavajuce.. ?!

 8. Šta ako ti briselski srbi odnesu prevlagu i na sledečim izborima.A gde su to Vaši i moji saborci.Kome oni danas pripadaju.Gde ih je više.Mnogo AKO moj Gospodine Vučeliću.Pa vidite i članke moram da čitam u FRAGMENTIMA jer to mi je STALEŽ.

 9. Draga braco i sestre,kako ste mogli biti slepi pred cinjenicom da sa podanicima Novog Svetsko Poretka imate posla.Srpska drzava nije imala ovakve izdajnike u istoriji.Za njih su nasi sveti manastiri i crkve samo obicne gradjevine,a vi nepismena bagra.Prstom nisu mrdnuli na sve vase patnje,hapsenja,zlostavljanja i ubistva koje ste pretrpeli,a nase svetinje razrusene i oskrnavljene.Cak sta vise,vas su kritikovali i napadali sto protestujete i nedozvoljavate uspostavljanje Nazi drzave Kosovo.Nazalost sami morate uzeti stvari u svoje ruke.Nemojte ocekivati ni pomoc naroda sa ove strane,jer nama je ta podanicka vlast isprala mozgove o “zemaljskom raju” zvanom EU za koju moramo i majku rodjenu da prodamo.Dok vi budete krvarili za slobodu,mi cemo se klanjati Briselu,srljajuci tako u vecnu duhovnu propast,jer mi smo vas izdali.Neka vas Bog blagoslovi i cuva.

 10. Možemo kukati koliko nas volja, šteta je učinjena onog dana kad je Srbija “izabrala” Tadiča za predsednika a on nije niti Srbin niti iz Srbije. Njega se naša patnja ne dotiče.

 11. Gospodine Vucelicu zasto ste digli ruke od sps-a?Zasto ste ga prepustili OVIMA?Ovaj narod nema vise vremena da ceka …sve nam je jasno ali nema ko da nas povede. Kandidujte se!!!

 12. sramota kako ova briselska vlada radi,dize kredite i zaduzuje generacije da bih sebi delili plate.ova briselska vlada sve rasprodala sto je hte neko da kupi pa nametima ,kaznama i porezom za gorivo(60%) najvece uevropi .sutra krecu traktori za beograd iz vojvodine a treba iz cele srbije pa ova briselska vlada ne doceka ni 1 april.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *