БРИКС размишља над будућности долара

Тежња земаља БРИКС да смање коришћење долара оправдана је и не носи велике ризике, сматрају руски експерти. Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Америка намеравају не само да смање удео америчке валуте приликом обрачунавања. Реч је о преласку на међусобно кредитирање у националној валути. Споразум између чланова групе може бити потписан већ на наредном самиту у Њу Делхију 29. марта. Експерти истичу да посетепено одустајање од долара може да постане важна етапа са тачке гледишта развоја БРИКС.

Иницијатор својеврсног „отказа“ америчкој валути је Кина. Управо Пекинг данас држи највеће доларске резерве. И закономерно тежи да смањи потенцијалне ризике везане са стањем америчке економије. Државни дуг САД већ је премашио 15 трилиона долара, сама валута последњих година је емитована практично без контроле. У тим условима иницијатива Пекинга јасна је и доследна, рекао је за Глас Русије економиста Александар Осин:

Кина у суштини изјављује да је актуална економија неефикасна и да провоцира ризике. Кина има 3 трилиона долара резерви. Она у једном тренутку не жели да их изгуби а да нема појас за спасавање. Кина ствара механизам, систем сарадње, између осталог са алтерантивним увозницима њене продукције и са земаљама које јој пружају сировине. Ради се и у политичкој и у економској сфери на јачању структуре економски вишеполарног света. То је нормална ситуација.

Још пре годину дана на самиту у кинеском граду Сањја био је потписан оквирни договор између држава групе БРИКС. Он је декларисао прелазак на међусобна обрачунавања и кредите у националним валутама. ЦБ Кине чак је изјавила да издваја специјални фонд од 10 милијарди јуана. Пристала је да га финансира и руска ЦБ. Документ који ће могуће потписати у Њу Делхију до краја марта 2012. године, фактички покреће овај процес, истичу експерти. Питање је само у ризицима. Овде се оцене разликују. За Русију последице тог корака ће бити најтеже предвидети, сматра руководилац Института за националну стратегију Никита Кричевски:

Постоји потреба земаља за јачањем трговинских и економских веза између себе. Али упоредо са тим главни део сировинских тржишта историјски тргује у доларима. И сви покушаји да се избегне долар као универзално средство обрачунавања за поједину сировинску робу завршени су неуспехом. Приликом обрачунавања за другу робу, зато што Русиај испоручује у земље БРИКС не само сировине, већ и робу, између осталог финалне производње, не искључујем да Москва може да пређе на обрачунавање са партнерима у националној валути. Али са друге стране, поставља се питање: а шта са тим валутама чинити даље?

Заиста, за сада валуте земаља БРИКС нису конвертибилне. Шта више, јуан је везан за долар. Ипак и Москва и Пекинг су изјавили да питање конвертирања може да буде решено већ у наредно време. Саме земље активно раде на популаризацији и јуана и рубље. Пекинг тргује са суседима из Југоистиочне Азије и кредитира их. Удео операција у руским рубљама на простору ЗНД већ је премашио 50%. Па и у пограничним територијама трговина између две земље одавно се води у јуанима и рубљама. По мишљењу финансисте Романа Андрејева:

То што земље БРИКС смањују обиме коришћења долара прилично је логичан корак, одлука која ће стабилизовати и светске и домаћу економију. Између осталог, у Русији смо међу првима увели бивалутну корпу у својим обрачунавањима: код нас се међународне резерве чувају у обе валуте. То је прилично повољно. Златне и девизне резерве не пате толико од кретања валутних курсева долар-евро.

Експерти се слажу да је сада тешко говорити о правом и истовременом преласку на обрачунавања и кредите у националној валути међу земаљама БРИКС. Превише су различите структуре извоза, његова оријентација. Главни трговински партнер Пекинга је САД, а Русије ЕУ. Ипак конкретни кораци да се то исправи већ се чине. Тако Русиај сада све активније лобира своје економске интресе у Азијско-Тихоокеанском региону, а Кина већ неколико година ради у Африци, између осталог са компанијама ЈАР.

Извор: Глас Русије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *