31. март – Петорица Срба пуштени из притвора

ГЊИЛАНЕ – Одлуком Врховног суда Косова, петорица Срба из Косовског Поморавља данас су пуштена из притвора у Приштини и Гњилану, где су се налазили од 25. фебруара када су ухапшени због сумње да су подривали уставни поредак Косова.

Адвокат Миодраг Бркљач изјавио је Тањугу да је мера двомесечног судског притвора петорици Срба замењена мером свакодневног јављања најближој полицијској станици.

“Веће Врховног суда Косова је прихватило жалбе одбране и преиначило решење Окружног суда у Гњилану према којем је Србима продужен притвор на два месеца у меру пуштања на слободу уз услов свакодневог јављања најближој полицијској станици”, рекао је Бркљач.

Судкско веће Врховног суда Косова које је донело ову одлуку било је састављено од једног Еулексовог судије и двојице косовских, рекао је Бркљач и потврдио да су петорица Срба пуштени из притворских јединица у Гњилану и Приштини и да се већ налазе у својим кућама у Косовском Поморављу.

Специјалне јединице косовске полиције ухапсиле су 25. фебруара четворицу радника МУП-а Србије, Златка Денића, Горана Матропазовића, Николу Трајковихца и Драгана Стојковића, који су у Полицијској управи Гњилане, измештеној 1999. године у Врање, радили на издавању пасоша и возачких дозвола, као и матичара у пензији Младена Димитријевића.

Њима је међународни судија из Еулекса прво одредио притвор од 30 дана због сумње да су подривали уставни поредак Косова, да би тај притвор након истека био продужен за још два месеца који је Врховни суд Косова јуче поништио.

У полицијској акцији специјалаца “Росу” био је ухапшен и Трајан Денић који је убрзо ослобођен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *