31. март – Новости: Београд одустаје од избора на КиМ

БЕОГРАД – Београд ће одустати од локалних избора на Косову, јер су безбедносни ризици њиховог одржавања, без подршке Унмика и уз противљење Приштине и великог дела међународне заједнице, превелики, сазнају данашње “Новости”.

Како лист пише, позивајући се на неименовани извор, без логистичке подршке Мисије УН немогуће је организовати гласање у општинама јужно од Ибра, а могући су инциденти и на северу покрајине.

“Новости” такође наводе и да су процене у Београду такве да би инсистирање на локалним изборима угрозило изјашњавање грађана Косова за републички парламент, за шта су најмоћније земље дале “зелено светло”.

Министар за КиМ Горан Богдановић каже да је влада у контактима са Унмиком и Еулексом како би се размотрили сви детаљи око спровођења парламентарних избора.

“Унмик нам је јасно ставио до знања да они не могу да учествују у локалним изборима. Њихово одржавање је у складу са Уставом и законима, али у обзир морамо да узмемо и специфичну ситуацију на терену и све околности које нам не иду наруку”, рекао је Богдановић за “Новости”.

Лист пише да ће континуитет локалних власти у општинама на северу Београд обезбедити привременим управама. Односно, на локалу ће, уместо изабраних, бити постављени функционери које ће именовати нова влада, у складу са Законом о локалној самоуправи и они ће обављати функције до стицања услова да се органи изаберу.
>Извор: Танјуг

3 коментара

  1. Dakle, cilj pristinskih vlasti je u potpunosti. Sve price nase vlasti su se pokazale totalno nezrele I naivne. Treba da podnesu ostavku a be cekaju izbore. Sramota. Zar nemaju obraza I trave stiskavca da priznaju politicki poraz.

    • Bilo bi izbora kada bi vlastodrsci znali da ce dobiti glasove, al posto su svesni da ce 50-tak hiljada glasova otici na drugu stranu sta drugo ocekivati…
      Sta drugo reci nego ”IZDAJA” i svako ko glasa za Zute je IZDAJNIK.

      Ima jedna poslovica koja me asocira na nase trenutno stanje a glasi: SVE TI POZUTELO SAMO OCI POBELELE! Kako je krenulo samo jos malo (ne)dostaje za konacno obisitnjenje iste.

  2. samo su potvrdili ono sto rade u zadnje vreme.da polako odustaju od kosova,sad im je prevelik rizik.pa jeste za njihov izlazak na izbore,samo bi budala glasala za njh na kosovu.onaj peder slovenacki,kaze kako je u suprotnosti sa rezolucijom 1244,pa ta rezolucija je bila i ranijih godina kad su bili izbori na kosovu,tada je sve bilo uredu a sad nije.ne cudi me,jer ovi na vlasti su kratkog secanja pa ovaj moze da im kaze sta god pozeli.neznam na koji nacin moze da se izvrsi pritisak na ove vlastodrzce kako bi bili izbori i na kosovu,jednostavno izbora mora biti tamo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *