30. mart – Umesto presude, novo suđenje za “slučaj Klečka”

PRIŠTINA – Mešovito sudsko veće Okružnog suda u Prištini danas je odlučilo da glavno suđenje za “slučaj Klečka” bude ponovo održano, izjavila je Tanjugu portparolka Euleksa Irina Gudeljević. Gudeljevićeva je rekla da će se u ponovljenom suđenju pred sudijama naći četiri osumnjičene osobe, među kojima je i Fatmir Ljimaj.

Ona je objasnila da sudsko veće veruje da postoji dovoljno dokaza po pitanju komandne odgovornosti protiv ove četvorice osumnjičenih ne uzimajući u obzir svedočenja i izjave Agima Zogaja.

“Sudsko veće će odluku o tome doneti nakon ispitivanja svedoka”, dodala je portparolka Euleksa. Ljimaj i njegovi saborci su optuženi za ratne zločine nad albanskim i srpskim civilima u bazi OVK u selu Klečka u opštini Mališevo.

Za danas je u Prištini bilo najavljeno izricanje presude za “slučaj Klečka” u kome su, pored Ljimaja, za ratne zločine bili osumnjičeni još osmorica pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Sudsko veće je na jednom od prethodnih ročista odlučilo da ne prihvati kao dokaze izjave glavnog svedoka Zogaja, poznatog kao “svedok iks”, koji je prošle godine izvršio samoubistvo u Nemačkoj. Euleksov tužilac je zatražio da se Ljimaj i ostali optuženi proglase krivima za ratne zločine. Istovremeno je odbrana zatražila oslobađanje optužnenih, pošto, kako tvrde, sudu nije predočen ni jedan dokaz o krivici njihovih klijenata.

Zogaj je bio je čuvar u Klečki tokom 1999. godine, a imao je status zaštićenog svedoka na suđenju. On je prošle godine pronađen obešen u parku u Duisburgu, u Nemačkoj, a njegovu smrt nemačke vlasti su službeno kvalifikovale kao samoubistvo. Dnevnici koje je ostavio iza sebe koje sadrže teške optužbe na račun Ljimaja, po svemu sudeći, neće biti uzete u obzir u ponovljenom suđenju za slučaj “Klečka”.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *