30. март – Уместо пресуде, ново суђење за “случај Клечка”

ПРИШТИНА – Мешовито судско веће Окружног суда у Приштини данас је одлучило да главно суђење за “случај Клечка” буде поново одржано, изјавила је Тањугу портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић. Гудељевићева је рекла да ће се у поновљеном суђењу пред судијама наћи четири осумњичене особе, међу којима је и Фатмир Љимај.

Она је објаснила да судско веће верује да постоји довољно доказа по питању командне одговорности против ове четворице осумњичених не узимајући у обзир сведочења и изјаве Агима Зогаја.

“Судско веће ће одлуку о томе донети након испитивања сведока”, додала је портпаролка Еулекса. Љимај и његови саборци су оптужени за ратне злочине над албанским и српским цивилима у бази ОВК у селу Клечка у општини Малишево.

За данас је у Приштини било најављено изрицање пресуде за “случај Клечка” у коме су, поред Љимаја, за ратне злочине били осумњичени још осморица припадника бивше Ослободилачке војске Косова.

Судско веће је на једном од претходних рочиста одлучило да не прихвати као доказе изјаве главног сведока Зогаја, познатог као “сведок икс”, који је прошле године извршио самоубиство у Немачкој. Еулексов тужилац је затражио да се Љимај и остали оптужени прогласе кривима за ратне злочине. Истовремено је одбрана затражила ослобађање оптужнених, пошто, како тврде, суду није предочен ни један доказ о кривици њихових клијената.

Зогај је био је чувар у Клечки током 1999. године, а имао је статус заштићеног сведока на суђењу. Он је прошле године пронађен обешен у парку у Дуисбургу, у Немачкој, а његову смрт немачке власти су службено квалификовале као самоубиство. Дневници које је оставио иза себе које садрже тешке оптужбе на рачун Љимаја, по свему судећи, неће бити узете у обзир у поновљеном суђењу за случај “Клечка”.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *