29. март – КСАМ: Да ли су сви Срби на Косову мета за хапшење?

Поводом последњег  хапшења  на прелазу Бела Земља код Кончуља, Косовско стратешко акциона мрежа захтева од представника косовских институција да јасно саопште да ли су сви они који раде у институцијама Републике Србије на Косову потенцијалне мете за хапшење.

Косовско стратешко акциона мрежа поставља питање надлежним, локалним и међународним  институцијама, да ли ће произвољно и флексибилно тумачење одредби косовског Устава и оптужбе за подривање правног поретка  на Косову од стране КПС-а,  резултирати  хапшењем око 40 000 Срба колико их је запошљено у институцијама Републике Србије на Косову?

Да ли ће  КПС привести  посланике у Скупштини Косова  из покрета Самоопредељење или грађане и активисте који својим јавним наступима подстичу распиривања и ширења етничке мржње  називајући   Српску православну цркву  и њене вернике  „саучесником у геноциду који је учинила Република Србија над становништвом Косова“.

КСАМ подсећа да је КПС  27. марта, током истог дана, ухапсила деветоро Срба. Четири особе ухапшене су под оптужбом да су радници српских  институција јер су код њих  пронађени  бирачки спискови. Ухапшени су председник општине Витина Срећко Спасић и радници општинске управе Ивица Најкић и Александар Стојиљковић, као и Светозар Насковић, полицајац из полицијске управе Урошевац.

Под оптужбом  распиривања и ширења етничке мржње током истог дана, КПС је привела пет особа српске националности  код Вучитрна, јер су  приликом контроле возила пронашли 38 часописа,  под називом “Четнички равногорски покрет”.

Недавно су припадници косовске полиције привели раднике Поште Србије, који су превозили пошту из Врања на централно Косово, као и петорицу Срба из Косовског поморавља, припаднике МУП-а Србије који су радили на издавању пасоша и возачких дозвола.

КСАМ позива институције у Приштини да  право и правду не примењују селективно и етнички, јер се тиме ствара  додатна  неизвесност и погоршава осетљива  безбедносна  ситуацију на Косову. Појачани притисци,малтретирања и све учесталија  хапшења  особа српске националности  утичу на стварање напете климе , повећавају  тензије  и нарушавају крхке међуетничке односе  на Косову.

Извор: КИМ радио

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *