29. март – Четворица Срба излазе пред судију

ГЊИЛАНЕ – Четворица Срба која су ухапшена на прелазу Бела земља и којима истиче 48-часовно полицијско задржавање појавиће се данас пред судијом у Гњилану, рекао је један од њихових адвоката Муса Мустафа.

Мустафа је у изјави Тањугу рекао да су они јуче саслушани и да ће судија одлучити о њиховом задржавању у притвору или пуштању на слободу.

Косовска полиција ухапсила је у уторак увече на административном прелазу Бела земља четворицу Срба меду којима је председник општине Витина Срећко Спасић, радници општинске управе Ивица Нојкић и Александар Стојиљковић и Светозар Насковић, полицајац из Полицијске управе Урошевац.

Косовска полиција их је осумњичила за подривање уставног поретка Косова пошто су код њих пронађени изборни материјал односно бирачки спискови и печат српске општине Косовска Витина.

Припадници косовске полиције јуче су у Косовском Поморављу претресли куће ухапшених Срба у потрази за доказним материјалом, а том приликом ухапсили су и Јовицу Балошевића који је убрзо ослобођен.

Хапшење Срба на прелазу Белас земља који се налази на путу Бујановац – Гњилане није прво, јер су припадници косовске полиције у два наврата приводили раднике “Пошта Србије” који су туда носилли пошту из централне Србије.

 

Дачић:Биће ухапшен свако ко угрози уставни поредак Србије

 

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да никад не хапси политички и поручио да ће убудуће бити ухапсен свако ко угрожава уставни поредак Србије.

Он је нагласио да су јуче ухапшена двојица људи који су на потерницама и одговарају за криминална дела и запитао зашто су невладине организације бурно реаговале на хапшења два Албанца, а остале су неме када су хапшени Срби на Косову.

“Замислите колико људи има на Косову и Метохији који крше уставни поредак Србије, знате колико има оних који би могли да буду на удару нашем када прелазе у централну Србију”, запитао је Дачић и прецизирао да се то односи на оне који раде у КПС и другим косовским инсититуцијама.

Дачић је поново инсистирао на томе да је проблем што се на КиМ хапсе српски полицајци и поштари, али да на то нико не реагује, укључујући и међународну заједницу, а, додао је, када су ухапшени дилер и особа оптужена за шпијунажу то се сада назива политичким хапшењем.

“Барем би требало исказати основну пристојност. Јуче су ме, чим су ухапшени Албанци, одмах звали неки међународни званичници у Србији. Не траба да ме зову, свако ће бити ухапшен у наредном периоду ко угрожава уставни поредак Србије”, казао је Дачић.

Он се још једном осврнуо на проблем непоштовања договора из Брисела о слободи кретања, нагласивши да је то непоштовање евидентно јер се “Срби хапсе сваки дан”, а као разлози наводе, рецимо, и ношење бирачких спискова.

“И нико на то не реагује, ни међународне институције ни НВО и зато ви мене пустите да радим свој посао”, поручио је Дачић не желећи да прецизира шта су то тачно “реципрочне мере”, јер би, како је рекао, тиме на неки начин могли бити упозорени они на које се такве мере односе.

Дачић је нагласио и да ће од државе Србије тражити да питање ухапшебих а недужних лица на Косову постави као приоритет, јер, како каже, “не могу у затвору да леже наши полицајци зато што раде у Врању”.

“То је ударац за државу Србију. Како они према нама, тако и ми према њима. Ја ипак нисам толики верски фанатик да окрећем други образ – ко удари добиће одговор”, поручио је Дачић.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. “Kada je on mene udario sekirom po glavi, ja sam odmah shvatio da on hoce da se bije” Ovakve naravi su ” OTKRICA ” Ministra DACICA. To ,sto, su svi u VLADI bili unapred upozoreni kuda vodi popustiljivost,ponasanje ulizice,bezkicmenjaka, BEZALTERNATIVACA, prema BRISELU, svjedoci samo da radi o KLASICNOJ IZDAJI SVEGA SRPSKOG.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *