28. mart – Pritvor Srbima zbog izbornog materijala i pečata

GNJILANE – Četvorici Srba koje je kosovska poliija uhapsila u utorak na prelazu Bela Zemlja određen je pritvor do 48 sati, izjavio je danas Tanjugu portparol kosovske policije Baki Keljani.

Keljani je rekao da je kod Srba koji su lišeni slobode pronađen izborni material, odnosno birački spisak i pečat opštine Vitina.

Odlukom tužioca njima je određen pritvor do 48 sati i oni su pritvoreni u Gnjilanu, dodao je policijski portparol.

Kako je ranije Tanjugu izjavio zamenik direktora Policije Branislav Mitrović, uhapšeni su predsednik opštine Vitina Srećko Spasić i radnici opštinske uprave Ivica Nojkić i Aleksandar Stojiljković. Četvrti uhapšeni je Svetozar Nasković, policajac iz Policijske uprave Uroševac.

Mitrović je rekao da je policajac Nasković u kolima bio kao putnik koga su Spasić i saradnici prevozili u Gnjilane.

“Sinošnje hapšenje je još jedan u nizu dokaza da se na srpski živalj na Kosovu vrši strahovit pritisak. Ovaj i slični oblici zastrasivanja prelaže svaku meru”, rekao je Mitrović.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od Euleksa da hitno reaguje kako bi četvorica Srba, koje je večeras kosovska policija uhapsila na administrativnom prelazu Bela Zemlja, što pre bili pušteni svojim kućama.

Kako je navedeno u saopštenju, izgovor za privođenje i zadržavanje Srba je da je kod njih navodno pronađen birački spisak i da su radnici srpskih institucija.

Ministarstvo navodi da su privedeni predsednik opštine Kosovska Vitina Srećko Spasić, Svetozar Nasković iz Koretišta kod
Gnjilana i radnici opštine Kosovska Vitina Aleksandar Stoiljković iz Klokota i Ivica Nojkić iz Mogile.

Ministartsvo zahteva od Misije EU da obezbedi slobodu kretanja kosmetskim Srbima i da prestanu bezrazložna hapšenja i maltretiranja Srba od strane kosovske policije koja su poslednjih mesec dana učestala.

“Potpuno je jasno da Priština ovim akcijama obesmisljava dogovor o slobodi kretanja, a učestalim privođenjima Srba, koji rade u institucijama drzave Srbije, zeli da zaplaši preostale kosmetske Srbe”, navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, ovakvo ponasanje i odnos Pristine prema kosmetskim Srbima samo stvara tenzije i cini bespredmetnim svaki dalji napor u uspostavljanju atmosfere poverenja i dijaloga u rešavanju spornih pitanja između dve zajednice u pokrajini.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da njihovi službenici nisu stalno prisutni na prelazu Bela Zemlja koji se nalazi na putu Bujanovac-Gnjilane i da je ovo pitanje u nadležnosti kosovske policije.

Ovo nije prvi slučaj ove godine da na prelazu Bela Zemlja neko bude lišen slobode. Prethodno su u dva navrata kosovski policajci privodili radnike preduzeća “Pošta Srbije” koji su prevozili poštu iz Vranja na centralno Kosovo.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi odbio je da komentariše hapšenje četvorice Srba na prelazu Bela Zemlja.

“Nisam spreman da to komentarišem”, rekao je kratko Redžepi Tanjugu.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. on nije spreman da komentarise ,a Srbi nisu spremni da reaguju…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *