28. март – Притвор Србима због изборног материјала и печата

ГЊИЛАНЕ – Четворици Срба које је косовска полиија ухапсила у уторак на прелазу Бела Земља одређен је притвор до 48 сати, изјавио је данас Тањугу портпарол косовске полиције Баки Кељани.

Кељани је рекао да је код Срба који су лишени слободе пронађен изборни материал, односно бирачки списак и печат општине Витина.

Одлуком тужиоца њима је одређен притвор до 48 сати и они су притворени у Гњилану, додао је полицијски портпарол.

Како је раније Тањугу изјавио заменик директора Полиције Бранислав Митровић, ухапшени су председник општине Витина Срећко Спасић и радници општинске управе Ивица Нојкић и Александар Стојиљковић. Четврти ухапшени је Светозар Насковић, полицајац из Полицијске управе Урошевац.

Митровић је рекао да је полицајац Насковић у колима био као путник кога су Спасић и сарадници превозили у Гњилане.

“Синошње хапшење је још један у низу доказа да се на српски живаљ на Косову врши страховит притисак. Овај и слични облици застрасивања прелаже сваку меру”, рекао је Митровић.

Министарство за Косово и Метохију затражило је од Еулекса да хитно реагује како би четворица Срба, које је вечерас косовска полиција ухапсила на административном прелазу Бела Земља, што пре били пуштени својим кућама.

Како је наведено у саопштењу, изговор за привођење и задржавање Срба је да је код њих наводно пронађен бирачки списак и да су радници српских институција.

Министарство наводи да су приведени председник општине Косовска Витина Срећко Спасић, Светозар Насковић из Коретишта код
Гњилана и радници општине Косовска Витина Александар Стоиљковић из Клокота и Ивица Нојкић из Могиле.

Министартсво захтева од Мисије ЕУ да обезбеди слободу кретања косметским Србима и да престану безразложна хапшења и малтретирања Срба од стране косовске полиције која су последњих месец дана учестала.

“Потпуно је јасно да Приштина овим акцијама обесмисљава договор о слободи кретања, а учесталим привођењима Срба, који раде у институцијама дрзаве Србије, зели да заплаши преостале косметске Србе”, наведено је у саопштењу.

Како се истиче, овакво понасање и однос Пристине према косметским Србима само ствара тензије и цини беспредметним сваки даљи напор у успостављању атмосфере поверења и дијалога у решавању спорних питања између две заједнице у покрајини.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Тањугу да њихови службеници нису стално присутни на прелазу Бела Земља који се налази на путу Бујановац-Гњилане и да је ово питање у надлежности косовске полиције.

Ово није први случај ове године да на прелазу Бела Земља неко буде лишен слободе. Претходно су у два наврата косовски полицајци приводили раднике предузећа “Пошта Србије” који су превозили пошту из Врања на централно Косово.

Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи одбио је да коментарише хапшење четворице Срба на прелазу Бела Земља.

“Нисам спреман да то коментаришем”, рекао је кратко Реџепи Тањугу.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. on nije spreman da komentarise ,a Srbi nisu spremni da reaguju…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *