28. март – Дачић против председничких избора у мају

БЕОГРАД – Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је против одржавања председничких избора заједно са парламентарним и локалним, да се, како је рекао, све не би свело на избор између Бориса Тадића и Томислава Николића.

Он је идеју о одржавању председничких избора заједно са осталима оценио као знак тежње да се направи “дуална Србија”.

“Поручујем и једнима и другима да се не баве узалудним послом, то није пошло за руком ни (Слободану) Милошевићу. Хтео је са Вуком Драшковићем да направи дуалну Србију па није успео, појавио се ДОС“, рекао је Дачић у интервјуу “Новом магазину”.

Он је додао да председник Србије Борис Тадић, ако је ипак одлучио да иде на председничке изборе, то треба да објави што пре. Дачић сматра да би било некоректно да се улази у кампању а да се не зна у које се изборе иде.

Лидер СПС је рекао да ће ако председничких избора ипак буде, он бити кандидат, јер је, како каже, нелогично да коалиција која је трећа по снази нема председничког кандидата. Додао је и да, у том случају, очекује пролазак у други круг и борбу за победу.

„Не могу да учествујем на изборима и кажем да се борим за треће место. Посебно зато што је посао који сам ја радио довео до тога да је данас МУП државни орган који грађани највише цене. Показао сам да могу да радим поверени посао. Нисам био против председничких избора зато што се плашим, него зато што таква идеја понекад није добра“, истакао је Дачић.

Лидер социјалиста је досадашњу коалицију са Демократском странком оценио позитивно, али и додао да је, зависно од резултата, заинтересован за наставак сарадње “ако ДС буде коректна према СПС-у”.

Он је навео и да унутар коалиције СПС-ПУПС-ЈС постоји договор да се после избора заједнички одлучује о евентуалним коалицијама и да не очекује неке велике проблеме, иако ПУПС и ЈС нису одбацили могућност да после избора уђу у коалицију са СНС-ом.

„Они ће имати своје клубове и сваки посланик свој глас. После одлуке о слободним мандатима тешко се може контролисати један посланик, а камоли цео клуб. Било би добро да изборни резултати јасно назначе која опција има већину, а не да се већина вештачки прави. СПС ће, пре свега, водити рачуна о томе како се друге странке односе према нама. Не можемо да будемо мазохисти и да правимо коалицију са неким ко нас стално напада“, рекао је Дачић.

Он је додао да не осећа потребу да се коалиција СПС-ПУПС-ЈС укључује у кампању и да размишља да уопште не користи класична маркетиншка средства, осим можда у последњим недељама кампање.

„Мени је увек била логика да свако покаже да ли уме да ради свој посао, све остало је ствар глазуре. Видео сам неке спотове и просто не могу да верујем колико су погрешни и могу да утичу на смањење рејтинга одређених личности”, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *