27. март – О гаранцијама Станишићу и Симатовићу влада на наредној седници

ХАГ – Предлог за давање гаранција да се на привремену слободу пусте Хашки оптуженици Јовица Станишић и Франко Симатовић упућен је Влади Србије и она ће одлуку о томе донети на првој наредно седници, незванично сазнаје Радио-телевизија Војводине.

Хашки трибунал недавно је саопштио да су адвокати одбране Станишића и Симатовића тражили да они буду пуштени на привремену слободу од 30. марта до 30. априла, али да гаранције Владе Србије нису стигле.

Србија може те гаранције да да у писменој форми, или да се њен представник појави на расправи 28. марта, саопштио је раније Хашки трибунал.

Трибунал је 6. марта позвао Србију да, у року од 10 дана од обавештења, саопшти свој став о привременој слободи за ту двојицу и да Србија још није одговорила на тај захтев.

Суд није примио никакво обавештење због чега то Србија није урадила.

Станишић и Симатовић ухапшени су 13. марта 2003. године. Станишић је изручен Хагу у јуну, а Симатовић у мају исте године.

Суђење им је почело 28. априла 2008. године, али због лошег здравственог стања Станишића одлагано је више пута. Обојица су више пута били пуштани на привремену слободу у Србију, наравно уз гаранције српске владе.

Извор: РТВ, Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *