27. март – Митрополит Амфилохије: Српска црква је старија од Црне Горе!

Митрополија црногорско-приморска је саопштила да се неће регистровати у МУП Црне Горе.

Митрополија црногорско-приморска апеловала је на МУП да прекине са праксом одбијања захтева за одобрење привременог боравка десетинама свештеника и монаха који немају црногорско држављанство, а живе и раде у Црној Гори. У саопштењу Митрополије оцењује се да не постоји правни основ да се испуни услов МУП – да се Српска православна црква у Црној Гори региструје као верска заједница.

“Митрополија и друге епархије СПЦ у Црној Гори имају вишевековни црквени и правни континуитет и субјективитет” – саопштено је.

На постоји правни основ за накнадно евидентирање, посебно не на основу комунистичког закона о правном положају верских заједница из 1977. Нико нема права да понижава и уцењује цркву, тим пре што важећи Закон о раду и запошљавању странаца ослобађа свештенике и верске службенике обавезе претходног прибављања радне дозволе за обављање верске службе.

Митрополит Амфилохије је недавно потврдио да се Митрополија и друге епархије неће регистровати, јер је православна црква у Црној Гори старија од саме државе. У Митрополији очекују да ће СПЦ са Владом ускоро потписати уговор какав су већ потписале Римокатоличка црква и Исламска и Јеврејска заједница о односима са државама.

“Очекујемо да ће и наши представници учествовати у припреми закона о слободи вероисповести и правном положају цркава” – кажу у Митрополији.

Свештенике прогања СДП

Прогон из Црне Горе више десетина свештеника и монаха, по тумачењу МУП, не испуњава услове за добијање боравишне дозволе, па је некима од њих већ наложено да напусте територију Црне Горе. Формални разлог је чињеница да Митрополија и епархије нису “правна лица” јер их нема у регистру верских заједница. По оценама Митропополије, реч је о својеврсном прогону у режији СДП, једне од партија на власти.

Извор: ЧЕДО ПРЕЛЕВИЋ, ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ,  http://www.in4s.net

Један коментар

  1. Василим

    “По оценама Митропополије, реч је о својеврсном прогону у режији СДП, једне од партија на власти.”

    > НИЈЕ у питању само СДП већ и ДПС , либерали, Мило и Свето , и сви кумови и кумице. То је мафијашка творевина, лепо је 2. октобра у говору пред пуч рекао С.Милошевић, да ће Црна Гора пасти у канџе мафијашке хоботнице, која ће (а већ то раде) немилосрдно контролисати и ЖИВОТ и Смрт.

    Дакле , све је јасно што се тиче те ново-творевине, која шаље мафијаше и пробисвете свуда у иностранство, краду имања и фирме по Србији, музу( читај: краду и отимају) јер се нема довољно за лагодан живот поштењака и образлија, часника и чојственика у Црњој и Горој!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *