27. март – Годишњица мартовског пуча

Војни пуч 27. марта 1941. је извела завереничка група високих официра Југословенске војске на челу са бригадним генералом Војног Ваздухопловства Боривојем Мирковићем збацивши с власти трочлано краљевско намесништво, кнеза Павла Карађорђевића, др Раденка Станковића, др Иву Перовића, Владу Драгише Цветковића и Владка Мачека, која је два дана раније, 25. марта 1941. потписала протокол у Бечу о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту. Војни завереници су предали власт малолетном краљу Петру II Карађорђевићу и основали Владу на чијем челу се нашао један од њих, командант Војног Ваздухопловства генерал Душан Симовић, а за потпредседника владе академик Слободан Јовановић. Војни завереници су били подстакнути на пуч од појединих домаћих антинацистичких политичких опозиционих кругова, као и на војна и политичка обећања Велике Британије, која се тада налазила у рату са Немачком. Подстицај завереницима за пуч је дат и од стране Москве која је тиме желела да одложи немачки напад на СССР, који се увелико припремао. Уз 28. јун 1914.када је извршен Сарајевски атентат овај датум, односно, догађај се сматра за најважнијим у српској и југословенској историји 20. века.

3 коментара

  1. Василим

    Е то је војска, кад затреба да се делује у складу са ослободилачким традицијама Србског народа, да се делује антифашистички, ослободилачки!

    Насупрот случаја из октобра 2000. година, када смо пали у бездан…

  2. pravo nasledje 27.marta 1941 jeste – slobodoljublje i istinoljublje…. ?! Ne zaboravljajmo to …

  3. NA MOTORU SU TRIIIIII AGENTA-ENGLESKI…ONI SU DIGLI SAMOUBILICKI NAROD SRPSKI…ZA TUDJE INTERESE…LAKA ZEMLJA ZRTVAMA…AMIN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *