26. mart – Tužilac traži zatvor za Ljimaja

Mauricio Salustro, tužilac koji je vodio slučaj “Klečka”, traži od suda u Prištini da proglasi krivim Fatmira Ljimaja i devet bivših pripadnika OVK. Zahtev tužilaštva usledio dan pošto je sud odbacio svedočenje Agima Zogaja, “Svedokaiks”.

Tužilac Euleksa Mauricio Salustro zatražio je od kosovskog suda da proglasi krivim Fatmira Ljimaja i devet bivših pripadnika Oslobodačke vojske Kosova, prenosi Balkan insajt.

Salustro, koji je bio specijalni tužilac u slučaju “Klečka”, u poslednjem podnesku Okružnom sudu u Prištini zatražio je da se Ljimaju i bivšim pripadnicima OVK izreknu maksimalne kazne.

Muricio Salustro je podnesak kosovskom sudu poslao 22. marta, dan nakon što ih je sud pustio na slobodu.

Iako su svedočenja i dnevnici preminulog svedoka Agima Zogaja odbačeni kao neprihvatljivi, tužilaštvo je dokazalo krivicu za ratne zločine po svim tačkama optužnice, navodi Salustro.

Agim Zogaj ili svedok “Iks” bio je čuvar zatvora u Klečki 1999. godine i njegovi dnevnici su bili ključni dokaz u ovom slučaju.

Međutim, veće sudija donelo je pre nekoliko dana odluku da su izjave i dnevnici pokojnog Zogaja neprihvatljivi. Tu odluku donelo je sudsko veće, sastavljeno od dvoje Euleksovih i jednog lokalnog sudije.

Salustro navodi da je Zogaj posvedočio da je u selu Klečka otkriveno pet leševa. Dvadeset četvrtog marta 2009. godine Zogaj je istražiteljima pokazao mesto na kojem su žrtve zakopane. U septembru 2009. godine preduzeta je ekshumacija i ostaci petorice ljudi su pronađeni, navodi Salustro.

Advokati odbrane su tada tvrdili da dokazi koji su na taj način pribavljeni nisu valjani zato što oni nisu prisutvovali ekshumaciji.

Međutim, Salustro navodi da advokati odbrane tada nisu ni mogli da budu pozvani, jer istražne radnje još nisu počele. Tim forenzičara Euleksa za vreme ekshumacije pronašao je i kosu, a veruje se da je njome ubijeno pet žrtava, prenosi Balkan insajt. Advokati odbrane su optužili tužioce da su na tom mestu podmetnuli više predmeta.

Salustro, međutim, kaže da argument odbrane ne treba da bude uzet u razmatranje i pozvao sud da razmotri dokaze koji su pronađeni u Klečki. Tužilaštvo veruje da svi ovi dokazi, zajedno sa ostalim dokazima koji su prikupljeni dovoljni da se dokaže krivica optuženih. Zato tužilac traži ih sud proglasi krivim i da ih kazni u skladu sa zakonom.

Inače,  Agim Zogaj je u septembru prošle godine pronađen mrtav u jednom parku, u nemačkom gradu Duizburgu. Nemačka policija tada je potvrdila da se Zogaj ubio.

Zogaj je bio sklonjen u Nemačku do početka suđenja Fatmiru Ljimaju i još devetorici pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Njegovi dnevnici i izjave koji su nazvani “Dnevnik Iks” podeljeni su na tri dela. Najznačajniji je ratni dnevnik, pisan u maloj svesci, drugi deo su materijalni dokazi kojima je svedok dokazivao svoje tvrdnje, a treći deo su posleratni događaji.

Za gotovo dve godine, koliko je bio u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, Zogaj je ispisao 49 stranica detalja o događajima u selu Klečka u kojima je učestvovao, čime je obezbedio dokaze za optužnicu protiv 10 pripadnika OVK.

Fatmiru Ljimaju, nekadašnjem komandantu OVK i visokom zvaničniku Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, već jednom je suđeno u Haškom tribunalu, ali je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Izvor: RTS, Vesti online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *