26. март – Нећемо дозволити да Војводина постане република

НОВИ САД – Српска радикална странка критиковала је данас захтев неколико војвођанских невладних организација и политичких странака да Војводина постане република у оквиру федералне Србије уз поруку да радикали то неће дозволити.

Неколико невладиних организација, политичких странака и појединаца, укључујући Живана Берисављевића и Ђорђа Суботића најавили су конвенцију 1. априла, на којој ће затражити подршку јавности за преуређење Србије у савезну државу, у чијем саставу би биле Република Србија и Република Војводина.

Заменик шефа посланичке групе радикала у Скупштини Војводине Саша Сантовац рекао је на конференцији за новинаре да се прича о Војводини као федералној јединици увек понавља пред изборе.

Он је додао да “сепаратисти увек забораве и превиде да у свим представничким домовима, од републике, преко покрајине до општина и градова седе српски радикали, који ни по коју цену неће дозволити да та врста њиховог сепаратизма било кад и било где прође”.

Сантовац сматра да су такве идеје „део маркетиншке кампање, чији је циљ да унесе немире међу већински српски народ и помути добре односе с другим националним заједницама у Војводини”.

Сантовац, који је први на листи радикала за покрајинск изборе, најавио је и да ће радикали свој први већи предизборни скуподржати у Новом Саду, у суботу 31. марта на Тргу слободе.

Према његовим речима, на скупу ће бити прочитано писмо подршке лидера СРС Војислава Шешеља из Хага и представљени посланички и одборнички кандидати те странке за републичку и покрајинску скупштину и за локалне парламенте.

Извор: Танјуг


4 коментара

 1. Ово је глупост која краја нема, шта мисле ови сепаратисти који се крију иза аутономаша, да ће ЕУ да да огромну подршку њима зарад чланства Србије у пропадајућу америчку колонију, те да би се убрзао пут Србије у еу, ови аутономаши(читај сепаратисти) само траже проблем тамо где га нема, те само јадикују да “Србија врши терор над Војводином” па онда како “Србија краде Војводину” све лаж до лажи без повода само да би Еуропа и свет видели како та зла Србија мучи невине “Војвођане”(одрођене Србе, и остале),а ови клинци што им спаљују те некакве заставе ап Војводине, само доливају уље на ватру након чега сепаратистичка глупост избија на површину.Драги аутономаши војвођански републиканци наставите да сањате, ако вам се не свиђа у Српској Војводини врата су вам широм отворена , па ви путујте где хоћете.

 2. Ne vidim nekakvog razloga da Vojvodina postane posebna republika. Skora istorija nas uci sta se desilo sa takvim republikama. Srbija nipokoju cenu ne moze dozvoliti da se I Vojvodina odvoji. To treba svima da bude kristalno jasno. Dakle, zahtev je bezpredmetan. ONI imaju dovoljno nezavisnosti I sada kao autonomna pokrajina. Zahtev se moze oceniti kao delovanje Pete Kolone. Case dismissed!

 3. Postovana gospoda!
  Nije mi stalo do toga kako i na koji nacin ce se uredjivati i reformisati drzava Srbija, sasvim je vas problem. Ali kada je rec o preuredjivanje drzavnih konstitucialnosti,…mislim da bolje resenje vojvodjanskog pitanja, jest prizanti mirnim putem i demokratskim standardima resiti taj.
  Niko ne zeli mesanje u unutrasnje pitnanja drzave Srbije,… no vi morate misliti o tome, jer smo umornih toga!! Medutim, razbijanjem granice Kosova, sam po sebi dolazi do daljneg rizika i rascepa same Srbije. Evropljani rade polako ali pametno, naravno!!! Oni guraju vas u sukob sa Albancima, jer ispoljavanjem nasilje i prezivke preko reke ibar (IBARDHE), vi sami rusite vase nekadasnje granice. Cudno je, ni po koju cenu ne zelite mirno resenje s’Albnacima, onda sacekajte jos puno pravednih zahteva, kao na primer: Sandak, Istocna Kosova, pa jos niz istih zahteva.
  A sto se tice Vojvodine, oni traze miroljubivo resenje problema, premda ignorisanje zahteva je nedopustiv. Ja potpuno razumen tih radikale, oni nece demokratskih resenja, nece mirno resenje, onih mrze sve sto oznacava dobro. Ali budite svesni,.. globalnost kao svetski poredak u toku je, on je nezaustavljiv, dalje on obavezan stititi porobljene narode i bice pravednih resenja, i bez radikala. Postujte prava i ravnopravnost na svih ostale komsije, pustite Seseljsku deklmaciju Marseljeze u Den Hag. Bilo je to preko 200 godina, francuska revolucija, koja je probudila narodnih osecaj,no srbija nije okupirana. Izreka “gradjani na oruzje” ne predstavlja buducnost, vec oznacava proslost, ajde sviju nas da resimo da probleme oko nas, time da se ne ponovi rat i nasilja.
  Kad govorim jezikom mira i koekzistencije sigurno bice i onih koji nisu zeljni moji prijateljski saveta,.. ne shvate me, napokon ima i tih koji dele misljene sa mnom. I na kraju da se razumemo,… proslo doba vizantijskog carstva. Vreme trazi novih ideatora politickih procesa, tih koji svataju drustevnu inovaciju.

 4. Zinan Berisha i Djerdj Sabati su dugo cekali svoj strorijsku ulogu!Nadam se da ce im jednog dana neko i suditi za ovu veleizdaju i ustasko- balijski zagovor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *