24. март – У цркви Светог Марка одржан парастос жртвама бомбардовања

БЕОГРАД – У цркви Светог Марка на Ташмајдану данас је одржан парастос страдалима у НАТО бомбардовању 1999. године.

Парастосу, који је служио епископ хвостански Атанасије, присуствовали су премијер Србије Мирко Цветковић, амбасадор Русије у Србији Александар Конузин и заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић, као и други представници државне и градске власти у Београду.

Истовремно, у подне, поводом дана сећања на жртве НАТО бомбардовања, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Негован Станковић положио је венац на спомеик деци страдалој током бомбардовања.

Споменик страдалој деци подигле су “Вечерње новости” уз помоћ бројних читалаца, непосредно по окончању НАТО напада, у знак сећања на 89 малишана страдалих у периоду од 24. марта до 10. јуна 1999. године.

Данас се навршава 13 година од када су почели ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, у којима је за 78 дана убијено најмање 2.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.

Погинуо је 1.031 припадник војске и српске полиције, а теже и лакше рањено око 6.000 цивила, међу њима 2.700 деце. Рањена су 5.173 војника и полицајца, а десетак особа се и даље воде као нестали.

Изведено је укупно 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона.

НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 “касетних бомби” од којих је погинуло око 200 особа, а рањено више стотина и употребио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије у Панчеву и Новом Саду, а НАТО снаге су први пут употребиле и такозване графитне бомбе за онеспособљавање електроенергетског система.

После више дипломатских притисака, бомбардовање је окончано потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову 9. јуна 1999. да би три дана потом почело повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије.

Венце на споменик страдалим у Алексинцу положио је и председник Тадић.

Извор: Танјуг, РТВ

2 коментара

  1. U toj crkvi sam krsten nekada davno u 1947. Godini kada je to moralo da se radi bez mnogo reklame jer nije bilo politicki korektno. Posebno me potresa ova komemoracija dogadjaja koji nije smeo nikada da se desi. Za to EU I NATO imaju neoprostive grehe.

  2. Интересује ме да ли су били и неки од оник који су молили ђавола (оног милосрдног)да се што више бомбардује па да они дођу на власт, е да би данас били у цркви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *