22. март – АНА прети да ће спречити српске изборе на Косову

Албанска национална армија (АНА) коју су УНМИК и САД прогласили за терористичку организацију, огласила се претњом да ће се силом супротставити сваком покушају организовања српских избора на Косову у мају, пише портал Балкан инсајт (Балкан Инсигхт).

АНА је, како се наводи, запретила је да ће употребити силу да спречи одржавање српских избора на Косову, ако их међунарођа заједница не спречи.
Та групација која се залаже за уједињење Косова с Албанијом послала је имејл Балкан инсајту и другим медијима у којем наводи да је решила да се поново активира да би заштитила Косово од још једне српска инвазије.
“Централа Албанске национанле армије је на састанку 17. марта, одлучило да реактивира све своје војне структуре и да се супротстави Србији и њеним бандама у републици Косово”, наводи се у саопштењу.
АНА је у писму навела да је прекинула све активности када је Косово прогласило независност 2008. у нади да ће северни сусед дозволити Косову да напредује.
“Али четири године од независности, Србија није престала саботажу републике Косово. Позивамо међународну заједницу пре него што почне рат – интервенишите да спречите балкански рат”, наводи се у саопштењу.
Балкан инсајт подсећа да су Влада Косова и међународна заједница осудили најаву Србије да ће своје локалне изборе заказане за 6. мај одржати и на Косову. Косовска влада то сматра кршењем територијалног интегритета и суверенитата земље коју Београд не признаје.
Униформисани припадници групе АНА повремено су виђани на Косову после сукоба 1999. и снимљени како патролирају са оружјем. Група је преузела одговорност за неколико бомбашких инцидената на Косову од 1999. године, наводи Балкан инсајт.
Групацију АНА чији је акроним на албанском АКСХ (Армата Комбатаре Схqуиптаре) за терористичку организацију је прогласио бивши шеф УНМИК-а Михаел Штајнер.
Полиција Косова је, како наводи Балкан инсајт, саопштила да су “упозната са овом информацијом” и да се тиме бави. Косовски политичари су раније одбацили тврдње о формацији АНА као о “фантомској организацији”.

Ивановић: Не придавати превише пажње претњама АНА

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је у четвртак да не треба придавати превише пажње претњама Албанске националне армије (АНА) да ће силом спречити одржавање српских избора на Косову.

вановић је агенцији Бета рекао да су претње те групе коју су УНМИК и САД прогласили за терористичку организацију, настале под утицајем косовских званичника који, због притиска међународне заједнице, морају да буду уздржани у изјавама.
“Мислим да је дошло до неслоге у албанском политичком телу и да расте притисак опозиције у Приштини. Зато и владајућа гарнитура покушава да одговори нашим захтевима и задржи добру комуникацију са представницима међународне заједнице на Косову, а да истовремено код најекстремнијих кругова добије некакав поен”, рекао је Ивановић.

 

Он је казао да Министарство није контактирало међународну заједницу у вези са најавама АНА и да би на претњу требало да реагује Кфор, а не политичари. Према његовим речима, најаве те организације могу да узнемире становништво, али на њих не треба обраћати превише пажње.

Извор: Бета, Вести онлине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *