21. март – Проходни путеви на северу Косова

ЗУБИН ПОТОК – Возила Еулекса која су код Зубиног Потока блокирали Срби вратила су се у јужну Митровицу након чега су се грађани склонили са пута, а Кфор деблокирао саобраћајнице ка Косовској Митровици и Звечану.

Због блокаде пута само десет одборника из општине Зубин Поток успело је да стигне у Звечан где се одржава заједничка седница свих одборника четири општине на северу Косова на којој се расправља о политичко-безбедносној ситуацији и предстојећим изборима.

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је за агенцију Бета да “Еулекс и Кфор настављају да малтретирају становништво Ибарског Колашина тако што свакодневно блокирају путеве”.

“Еулекс, очигледно, свакодневно креће да намерно, како они кажу, тестирају слободу кретања и мимо усменог договора да то могу да раде само уз пратњу Кфора”, рекао је Ристић.

Срби наводе да Еулекс може једном дневно, у колони са Кфором, да оде на прелазе Јариње и Брњак, уколико не превози косовске званичнике. Мисија ЕУ негира да постоји такав договор и инсистира на безусловној слободи кретања.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *