21. март – Од 1. јула банке наплаћују доприносе на зараде, клијенти могу остати без плате!

БЕОГРАД – Од 1. јула банке неће моћи да исплате месечне зараде клијетима, уколико њихов послодавац није измирио доприносе на плате, изјавио је данас директор Пореске управе Драгутин Радосављевић и најавио да ће крајем марта бити објављен још један списак пореских дужника који ће бити дужи од оног објављеног у јануару.

На основу измена закона о пореском поступку и пореској администрацији банке ће бити обавезне да наплате доприносе послодавцима и проследе их Пореској управи, а уколико то послодавци не учине, њхови запослени неће добити плате, објаснио је Радосављевић у изјави новинарима.

Он је прецизирао да су послодавци обавезни да од бруто зараде исплате 11 одсто доприноса за фонд ПИО, 6,75 одсто доприноса за здравствено осигурање, затим 0,77 одсто дажбина за Националну службу за запошљавање и 12 одсто пореза држави. Послодавац ће та четири доприноса убудуће плаћати на један рачун, тако да ће тај процес за њега бити јефтинији, јер је то до сада чинио на четри одвојена рачуна, па је и банкарска провизија била већа, рекао је Радосављевић и додао да ће читав процес у банци трајати неколико секунди.

Према његовим сазнањима, које је добио из Удружења банака Србије, међу банкама нема противљења оваквој одлуци државе. Радосављевић је истакао да ко год се противи оваквој одлуци и будућој пракси, тај не плаћа редовно своје обавезе према запосленима и држави.

Он је додао да је Пореска управа прошле године поднела више од 13.000 кривичних пријава против послодаваца због тога што нису редовно уплаћивали доприносе запосленима, али су радници трпели штету због тога што правосудни поступак траје дуго. Радосављевић је навео да ће нови списак дужника најављен крајем марта сигурно имати ефекта и биће већи од оног у јануара.

После објављивања пореских дужника почетком ове године, у јануару су повећани приходи буџета за око девет одсто. Напомињући да су прорачуни Министарства финансија да ће буџетски приходи за јануар, фебруар и март ове године износи око 138 милијарди динара, Радосављевић је изразио очекивање да ће они у пракси бити већи до 140 милијарди динара захваљаујући мерама државе за повећање пореске дициплине.

Извор: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *