20. март – РИК ће ускоро контактирати УНМИК

БЕОГРАД – Републичка изборна комисија (РИК) ће за дан, два контактирати УНМИК поводом одржавања парламентарних избора 6. маја на Косову, изјавио је у уторак члан те комисије Вељко Одаловић.

“РИК за сада није имао никакав контакт са УНМИК-ом, сачекаћемо дан, два да им се обратимо за наш мандат – одржавање парлемантарних избора”, казао је Одаловић агенцији Бета.

Одаловић је подсетио да мандат за разговоре са мисијом УН о локалним изборима има Влада Србије.

Председник Скупштине општине Звечан Добросав Добрић рекао је раније истог дана агенцији Бета да ће одборници са севера Косова у среду затражити од Владе Србије да сви надлежни органи који су овлашћени за спроводјење локалних избора на Косову и Метохији почну с предизборним радњама, као што је то случај у свим другим општинама у Србији.

Спроводјење локалних избора је у надлежности општинских и градских изборних комисија, а влада Србије може, као што је то учинила 2008. године, да ту надлежност пребаци на РИК.

Приштина се противи одржавању локалних и парламентарних избора на Косову, које је Београд најавио за 6. мај. Највиши косовски званичници најављују да ће употребити силу да би спречили њихово одржавање.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *