20. март – Провера уписа у бирачки списак путем СМС-а

БЕОГРАД – Грађани Србије са правом гласа од уторка могу и слањем СМС-а на број 2202 да провере да ли су и где уписани у јединствени бирачки списак, саопштило је Министарство за људска и мањинска права и државну управу и локалну самоуправу.

Те информације могу да се добију и на интернет порталу Министарства (www.дрзавнауправа.гов.рс) од 21. марта.

У саопштењу се наводи да грађани информације да ли су уписани у бирачки списак и на којем бирачком месту могу да гласају могу да добију слањем поруке на број 2202 са садржајем: избори (размак) ваш јединствени матични број, нпр. избори 12345678910.

Слањем тог СМС-а, грађани уписани у јединствени бирачки списак, добијају повратни СМС са информацијом о називу и адреси бирачког места на којој су распоређени на основу њиховог пребивалишта.

Са једног броја мобилног телефона могуће је послати укупно четири СМС-а ради провере уписа у јединствени бирачки списак. Слање поруке је омогућено за претплатнике сва три мобилна оператера и поруке су бесплатне.

Како се наводи, Законом о јединственом бирачком списку предвиђена је могућност да грађани могу да изаберу место где ће гласати за предстојеће парламентарне и председничке изборе, а да не путују у место пребивалишта, тако што ће поднети захтев градској/општинској управи на територији на којој желе да гласају најкасније 20 дана пред изборе.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *