16. mart – Rok za podnošenje lista do 20. aprila u ponoć

BEOGRAD – Republička izborna komisija utvrdila je večeras Rokovnik za sprovođenje parlamentarnih izbora, zakazanih za 6. maj, prema kome stranke i koalicije koje žele da učestvuju u izbornoj trci imaju rok da do 20. aprila u ponoć RIK-u podnesu izborne liste, a zbirna lista biće objavljena do 25. aprila u ponoć.

RIK ima obavezu da u roku od 24 sata od prijema liste proglasi izbornu listu ukoliko ispunjava uslove, a da do 25. aprila u 24.00 sata utvrdi i objavi zbirne izborne liste u “Službenom glasniku”.

U roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora moraju biti dodeljeni mandati kandidatima sa izborne liste prema redosledu na listi, počev od prvog kandidata, a izdavanje uverenja o izboru za poslanika uslediće odmah po dodeli mandata.

U Rokovniku i Uputstvu za sprovođenje izbora, koje je takođe usvojeno, navodi se da će izbori na Kosovu i Metohiji biti sprovedeni na biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje izbora i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici izbora, izborni materijal i birači.

Rok za dostavljanje zbirnih izbornih lista kandidata za odbornike je odmah po utvrđivanju, a najkasnije 26. aprila u ponoć.

Predizborna tišina, prema rokovniku, teče od 3. maja u ponoć do zatvaranja biračkih mesta 6. maja u 20.00 sati.
Biračka mesta moraju biti otvorena od sedam do 20.00 časova.

Najkasnije do 7. maja u 14.00 sati moraju biti utvrđeni rezultati glasanja na biračkom mestu i dostavljeni izborni materijali RIK-u, koji je u obavezi da najkasnije do 10. maja u 20.00 sati utvrdi rezultate izbora.

Podnošenje prigovora RIK-u će biti moguće u roku od 24 sata od časa kada je doneta odluka, izvršena radnja ili učinjen propust, dok je rok za donošenje i dostavljanje rešenja po prigovoru u roku od 48 sati od prijema prigovora.

Rok za žalbu Upravnom sudu protiv rešenja RIK po prigovoru je 48 sati od prijema rešenja, a rok za donošenje odluke o žalbi 48 sati od prijema žalbe.

U roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora moraju biti dodeljeni mandati kandidatima sa izborne liste prema redosledu na listi, počev od prvog kandidata, a izdavanje uverenja o izboru za poslanika uslediće odmah po dodeli mandata.

Rok za podnošenje izveštaja Skupštini Srbije o sprovedenim izborima je odmah po dodeli mandata.

Komisija je, takođe, utvrdila obrasce za izborne liste, za podnošenje izbornih lista kandidata, za saglasnost nosioca izborne
liste da bude nosilac, za izjavu o prihvatanju kandidature za poslanika, za spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu, za rešenje o potvrđivanju izborne liste, za glasački listić…

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *