16. март – Рок за подношење листа до 20. априла у поноћ

БЕОГРАД – Републичка изборна комисија утврдила је вечерас Роковник за спровођење парламентарних избора, заказаних за 6. мај, према коме странке и коалиције које желе да учествују у изборној трци имају рок да до 20. априла у поноћ РИК-у поднесу изборне листе, а збирна листа биће објављена до 25. априла у поноћ.

РИК има обавезу да у року од 24 сата од пријема листе прогласи изборну листу уколико испуњава услове, а да до 25. априла у 24.00 сата утврди и објави збирне изборне листе у “Службеном гласнику”.

У року од 10 дана од дана објављивања укупних резултата избора морају бити додељени мандати кандидатима са изборне листе према редоследу на листи, почев од првог кандидата, а издавање уверења о избору за посланика уследиће одмах по додели мандата.

У Роковнику и Упутству за спровођење избора, које је такође усвојено, наводи се да ће избори на Косову и Метохији бити спроведени на бирачким местима на којима су испуњени законски услови за спровођење избора и на којима су потпуно безбедни сви учесници избора, изборни материјал и бирачи.

Рок за достављање збирних изборних листа кандидата за одборнике је одмах по утврђивању, а најкасније 26. априла у поноћ.

Предизборна тишина, према роковнику, тече од 3. маја у поноћ до затварања бирачких места 6. маја у 20.00 сати.
Бирачка места морају бити отворена од седам до 20.00 часова.

Најкасније до 7. маја у 14.00 сати морају бити утврђени резултати гласања на бирачком месту и достављени изборни материјали РИК-у, који је у обавези да најкасније до 10. маја у 20.00 сати утврди резултате избора.

Подношење приговора РИК-у ће бити могуће у року од 24 сата од часа када је донета одлука, извршена радња или учињен пропуст, док је рок за доношење и достављање решења по приговору у року од 48 сати од пријема приговора.

Рок за жалбу Управном суду против решења РИК по приговору је 48 сати од пријема решења, а рок за доношење одлуке о жалби 48 сати од пријема жалбе.

У року од 10 дана од дана објављивања укупних резултата избора морају бити додељени мандати кандидатима са изборне листе према редоследу на листи, почев од првог кандидата, а издавање уверења о избору за посланика уследиће одмах по додели мандата.

Рок за подношење извештаја Скупштини Србије о спроведеним изборима је одмах по додели мандата.

Комисија је, такође, утврдила обрасце за изборне листе, за подношење изборних листа кандидата, за сагласност носиоца изборне
листе да буде носилац, за изјаву о прихватању кандидатуре за посланика, за списак бирача који својим потписима подржавају изборну листу, за решење о потврђивању изборне листе, за гласачки листић…

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *