15. март – Тадић спрема оставку због Косова?

Председник Србије Борис Тадић планира да у априлу поднесе оставку, наводно у знак протеста због забране одржавања локалних избора на северу Космета, незванично сазнају “Вести”.

На тај начин лидер Демократске странке имао би времена да, користећи функцију шефа државе, активно учествује у кампањи, док би “оставка због Косова” такође могла да донесе још неки предизборни поен.
Наиме, иако је председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић рекла да ће избори на Косову и Метохији бити одржани у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација мало је оних који верују да ће Унмик помоћи Београду да на територији јужне покрајине организује локалне изборе. Српска власт на северу Космета одавно је трн у оку међународне заједнице, о чему говори и званични захтев немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је у Београду затражила укидање српских “паралелних институција” на Космету.

– Српске власти до сада нису ступиле у контакт са нашом мисијом у вези са одржавањем српских локалних избора на Косову. Ми за сада нисмо информисани о томе, па не бих желео да даље коментаришем – рекао је за “Вести” портпарол Унмика Оливијер Салгадо.
С друге стране, да је могућност Тадићеве “изненадне” оставке реална говори и изјава лидера Социјалистичке партије Србије Ивице Дачића “да би било би логично да се зна који ће све избори бити одржани 6. маја, а не да Тадић одлучи 5. априла да поднесе оставку усред кампање за парламентарне и локалне изборе”.
– Зато тражим да се изнесу све чињенице, јер све странке треба да уђу у кампању у којој се знају правила. Али и, још једном подсећам, да о томе када ће бити председнички избори не одлучују ни Борис Тадић ни Томилсав Николић, већ Устав Србије, закон и председница парламента Славица Ђукић Дејановић (функционер СПС-а).
Такође, и део опозиције оптужује Тадића да калкулише изборима за првог човека државе како би себи обезбедио медијску доминацију, а опонентима оставио што мање времена за кампању.
Лидер ДС-а и актуелни председник Борис Тадић, према тврдњи функционера Нове Србије Мирослава Маркићевића, има намеру да помери расписивање избора за председника на почетак априла, како би неколико недеља до тада искористио да са функције председника државе узурпира што више времена у медијима.

– Он је то већ и радио у последње време, обилазећи као председник и фирме и грађане и пољопривреднике, што сваки дан и гледамо у медијима. Јасно је да то жели и у овом предстојећем периоду предизборне кампање за парламентарне, покрајинске и локалне изборе и тако искористи што више времена у појављивању са функције председника државе, чиме себи обезбеђује промоцију у јавности – објаснио је Маркићевић.
У прилог информацији да је могуће изненадно расписивање председничких избора говоре и нова правила Републичке радиодифузне агенције (РРА) о представљању странка у електронским медијима. Наиме, партије могу да закупе највише пет минута дневно у програму, а да плате максимум 90 предизборног програма који мора да буде подељен у блокове од по пола сата и то искључиво ван ударних термина гледаности од 6 до 9 и од 19 до 23 сата.
Да ли ограничења важе и за праћење активности председника државе јуче нико из РРА није могао да објасни.

Београд попушта пред уценама

И на Космету не верују много у одржавање локалних избора. Марко Јакшић, функционер ДСС-а, сматра да је расписивање избора у покрајини “превара и лаж”.
– Своди се на то да су избори расписани, и да наводно да буду у складу са Резолуцијом 1244, као и да се пита Унмик. А, Унмик ће дозволити гласање када се ми Срби попнемо на Месец. Пре годину и по дана, када су расписивани превремени избори није нам био потребан Унмик, а сада актуелна власт попушта под уценама – каже Јакшић, додајући да ће ускоро Скупштини Србије представници Срба са севера проследити петицију са око 50.000 потписа којом траже одржавање локалних избора у покрајини.
Ранђел Нојкић, лидер СПО-а са Космета, такође оцењује да локалних избора у покрајини неће бити.
– Председница парламента је такође рекла да избори морају бити у складу са Резолуцијом 1244, у договору са Унмиком и међународном заједницом која се снажно противи изборима и то противљење ће послужити као оправдање актуелној власти – закључио је Нојкић.

 

Ј. Л. Петковић – Д. Декић

Извор: http://www.vesti-online.com

6 коментара

  1. Ako nema izbora na Kosovu i Mtohiji, onda tamo nema ni Srbije.

  2. Sve si svoje izborne i predizborne poene potrošio, gotov si, kako to zvuči poznato.

  3. kao sto smo sami, bez pomoci (nase) drzave organizpvali referendum, sami cemo organizovati izbore iako smo sve vise i jace sigurni da je na delu veleizdaja zbog kandidature. buducnost ce sve izneti na videlo…

  4. Nije muka od Turcina vec od Poturice.

  5. Видимо да се Борис Тадић игра функције председника. Час је председник Србије, а час председник ДС-а (уз обавезно колце и трубаче). Не знам шта је био када је рекао да ће ући у ЕУ “зу зинат њима”? Пошто игра није безазлена, чуди ме наша опозицаја. Зашто није поднета тужба Уставном суду Србије, јер по члану 115 Устава председник Србије за време мандата не може обављати ни једну другу јавну функцију.

  6. Srbi, mi smo takvi. One koji su cuvali drzavu ubijamo i sudimo im, a one koji daju i prodaju polako drzavu cuvamo, velicamo i kandidujemo za predsednike. Pa ako, tako nam i treba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *