15. март – Шешељ позивао на поштовање ратног права

ХАГ – У наставку завршне речи одбране на судјењу пред Међународним трибуналом у Хагу, оптужени Војислав Шешељ рекао је у четвртак да није доказана његова кривица за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ за које је оптужен.

Лидер Српске радикалне странке тврдио је да је добровољце СРС, пре одласка на ратиште, увек позивао да поштују међународно ратно право и да се хумано односе према цивилима, а “витешки” према непријатељу и заробљеницима.

“Јесам ја више пута упозоравао да ће бити жртава међу цивилима… Али, немате нигде доказ да сам се залагао за злочине над цивилима… да сам рекао да их треба убијати, мучити… Нигде и никада”, нагласио је Шешељ, обраћајући се судијама и тужиоцима.

Оптужени је тврдио да су тужиоци током процеса пред претресно веће довели “велики број лажних сведока”, од којих су неки под притиском прво дали изјаве против њега, а потом их повукли и прешли на страну одбране.

Као пример, навео је бившег команданта Ратног штаба СРС Љубишу Петковића кога је Трибунал осудио на три месеца затвора због тога што је одбио да сведочи упркос обавезујућем налогу.

Извор: Бета

2 коментара

  1. Srpski vitezu stao si u red srpskih junaka.

  2. Tesko je nesto reci i napisati o dr. Seselju , jedino mogu da kazem de se bori nadcovecanskim naporom da dokaze istinu prvo za Srbe pa onda za samoga sebe . Ta njegova borba je duga i teska , covek toliko godina utamnicen , covek koji je morao svoje zdravlje i zivot da reskira da bi se izborio na neku odbranu. Covek koji vec godinama dokazuje da je haski kazamat osnovan da sudi samo jednom narodu Srbima to je veliki dokaz toga kazamata u njegovim svim dosadasnjim presudama . Covek koji za svog tamnjicenja u haskom kazamatu nema nikakvu pomoc drzave , koja ga je tamo uputila i cije danasnje rukovodsto zeli da se vise nikada ne vrati . To je danas Srbija i njeno rukovodstvo kojima je covek na zadnjem mestu , da nije tako ne bi bilo ovako lose stanje u drzavi . Dragi Bog je na strani dr. Seselja i ja se iskreno nada da ce da pobedi sve te ale koje su uz pomoc domacih sluga odlucile da uniste Srbe i njihovu drzavu . Zelim dr. Seselju da sve pobedi i da se vrati svojoj porodici i Srbima kojima je tako mnogo potreban . Mozemo da ga volimo i mrzimo , ali u njegovoj odbrani sve je istina i sve je cisto kao suza i sve je dokazano , proterivanjem Srba sa vekovnih ognista i razbijanjem Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *