15. mart – Istraživanje:Za SNS 35,5, DS podržava 29 odsto

BEOGRAD – Dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nije značajnije uticalo na raspoloženje glasača u Srbiji od kojih bi 35,5 odsto poverenje ukazalo Srpskoj naprednoj stranci, a 29 procenata Demokratskoj stranci, pokazuje istraživanje agencije “Partner konsalting”.

Istraživanje javnog mnjenja je utvrdilo i da su dve najveće stranke zabeležile blagi rast – razlika je nešto manja nego pre mesec dana, s tim što su demokrate povećale taj procenat za 3,2, a naprednjaci za 2,5 odsto. Promena rejtinga ostvarena je zbog nešto većeg raspoloženja građana za glasanje.

Na predstavljanju rezultata istraživanja javnog mnjenja Srbije u proteklih deset dana, povodom dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, direktor Agencije Miroslav Šutić naveo je da bi izlaznost u ovom trenutku bila 59 odsto.

U trenutku izjasnjavanja bila je izvesna samo kaoalicija SPS-JS, pa je sabiranjem poena stranaka koje su naknadno najavile zajednički nastup dobijen okvirni zajednički rejting: DS/ LSV/SDPS imaju 31,7 odsto, a SPS/PUPS/JS 12,6 procenata.

Prema istraživanju “Partner konsaltinga”, sprovedenom od 7. do 11. marta na uzorku od 1.400 ispitanika, za SRS bi se opredelilo 5,3 odsto građana, za DS S pet procenata, za URS 1,9…

Šutić posebno naglašava da je u slučaju URS-a problem što je još nepoznanica za veliki broj glasača, odnosno da je identitet stranke prvi uslov za građane.

“Od ukupnog broja birača 75 odsto čini ‘tvrdo jezgro, koje ne menja svoj stav. Odnos snaga između, recimo, DS-a i SNS-a ne može se značajnije promeniti i zabluda je da kampanja može nešto više da učini po tom pitanju. Uopšteno, pomeranja rejtinga stranaka izazvana kampanjom mogu biti samo u slučaju iznošenja nekih novih argumenata”, smatra Šutić.

Što se tiče sticanja statusa kandidata Srbije za članstvo u EU istraživanje pokazuje da je taj čin većina građana (50,9 odsto) pozitivo ocenila, ali postoje razlike prema tome koju stranku građani podržavaju i shodno tome, uz pristalice DS-a, simpatizeri LDP-a pokazuju najviše oduševljenja, dok najlošije ocene dolaze od pristalica SRS-a.

Većina građana (50,4) ocenjuje da je dobijanje datuma početka pregovora neralno u ovoj godini, dve terećine glasača DS-a očekuje učlanjenje za manje od pet godina, a takav optimizam ne dele glasači ostalih stanaka – polovina glasača SRS-a ocenjuje da nikada nećemo ući u EU.

U namere međunarodne zajednice da utiče na predstojeće izbore veruje 52 odsto glasača (najsnažnije glasači DS S-a i
PUPS-a), a većina je uverena i da vreme dobijanja kandidature nije slučajno locirano neposredno pred raspisivanje izbora….

Izvor: Tanjug

3 komentara

  1. Ovo je jedno od najrealnijih istrazivanja do sada i lepo se vidi koja je trenutno najjaca stranka u Srbiji, s tiim sto ce se do izbora taj procenat znatnije povecati

  2. Ovo jer račun bez krčmara, ovaj put dveri će da izmešaju karte, vaše karte su odavno istrošene a aduti ispali.

  3. Ako DS ima podršku od 29%, onda želim nam nestanak i to što pre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *