15. март – Истраживање:За СНС 35,5, ДС подржава 29 одсто

БЕОГРАД – Добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији није значајније утицало на расположење гласача у Србији од којих би 35,5 одсто поверење указало Српској напредној странци, а 29 процената Демократској странци, показује истраживање агенције “Партнер консалтинг”.

Истраживање јавног мњења је утврдило и да су две највеће странке забележиле благи раст – разлика је нешто мања него пре месец дана, с тим што су демократе повећале тај проценат за 3,2, а напредњаци за 2,5 одсто. Промена рејтинга остварена је због нешто већег расположења грађана за гласање.

На представљању резултата истраживања јавног мњења Србије у протеклих десет дана, поводом добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ, директор Агенције Мирослав Шутић навео је да би излазност у овом тренутку била 59 одсто.

У тренутку изјасњавања била је извесна само каоалиција СПС-ЈС, па је сабирањем поена странака које су накнадно најавиле заједнички наступ добијен оквирни заједнички рејтинг: ДС/ ЛСВ/СДПС имају 31,7 одсто, а СПС/ПУПС/ЈС 12,6 процената.

Према истраживању “Партнер консалтинга”, спроведеном од 7. до 11. марта на узорку од 1.400 испитаника, за СРС би се определило 5,3 одсто грађана, за ДС С пет процената, за УРС 1,9…

Шутић посебно наглашава да је у случају УРС-а проблем што је још непознаница за велики број гласача, односно да је идентитет странке први услов за грађане.

“Од укупног броја бирача 75 одсто чини ‘тврдо језгро, које не мења свој став. Однос снага између, рецимо, ДС-а и СНС-а не може се значајније променити и заблуда је да кампања може нешто више да учини по том питању. Уопштено, померања рејтинга странака изазвана кампањом могу бити само у случају изношења неких нових аргумената”, сматра Шутић.

Што се тиче стицања статуса кандидата Србије за чланство у ЕУ истраживање показује да је тај чин већина грађана (50,9 одсто) позитиво оценила, али постоје разлике према томе коју странку грађани подржавају и сходно томе, уз присталице ДС-а, симпатизери ЛДП-а показују највише одушевљења, док најлошије оцене долазе од присталица СРС-а.

Већина грађана (50,4) оцењује да је добијање датума почетка преговора нерално у овој години, две терећине гласача ДС-а очекује учлањење за мање од пет година, а такав оптимизам не деле гласачи осталих станака – половина гласача СРС-а оцењује да никада нећемо ући у ЕУ.

У намере међународне заједнице да утиче на предстојеће изборе верује 52 одсто гласача (најснажније гласачи ДС С-а и
ПУПС-а), а већина је уверена и да време добијања кандидатуре није случајно лоцирано непосредно пред расписивање избора….

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. Ovo je jedno od najrealnijih istrazivanja do sada i lepo se vidi koja je trenutno najjaca stranka u Srbiji, s tiim sto ce se do izbora taj procenat znatnije povecati

  2. Ovo jer račun bez krčmara, ovaj put dveri će da izmešaju karte, vaše karte su odavno istrošene a aduti ispali.

  3. Ako DS ima podršku od 29%, onda želim nam nestanak i to što pre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *