14. март – Јаки играчи у трци за градоначелника Београда

БЕОГРАД – Београд ће после мајских избора добити 66. градоначелника, а без обзира на то што се он бира посредним путем неколико странака већ је саопштило кандидате за функцију првог човека главног града.
Поред актуелног градоначелника Београда Драгана Ђиласа, који је изразио жељу да поново буде на тој функцији, трку за градоначелника, према досадашњим најавама, “трчаће” Александар Вучић (СНС), Немања Шаровић (СРС) и Александар Поповић (Д С С), док ће носилац листе УРС у граду бити актуелни министар здравља Зоран Станковић.
Према Закону о главном граду, градоначелника, који је поред Градског већа извршни орган у градској управи, бира Скупштина града, из реда одборника, на време од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника.
Кандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине града.
Ђилас, којег медији сврставају међу потенцијалне кандидате за будућег премијера Србије, више пута је рекао да је његова жеља да поново постане први човек главног града, како би он и његов тим завршили започете послове, за шта им, како је рекао, треба још један мандат.
Вучић је још половином новембра прошле године саопштио да ће бити кандидат коалиције окупљене око СНС за будућег градоначелника.
Шефица Изборног штаба СРС Вјерица Радета рекла је Танјугу да је Централна отаџбинска управа, највиши орган странке, одавно донела одлуку да Немања Шаровић буде кандидат те странке за првог човека главног града.
Са друге стране, представници УРС, коалиције СПС-ПУПС-ЈС и коалиције окупљене око ЛДП подсећају да су предстојећи избори у главном граду избори за одборнике, а не за градоначелника, будући да њега бира Скупштина града.
Председник Скупштине града и београдског одбора СПС Александар Антић рекао је Тањугу да коалицији окупљеној око те странке питање градоначелника није приоритетно, будући да ће њега бирати нови сазив београдског парламента.
“На изборима у Београду се не бира градоначелник, већ одборници и ми једноставно не можемо да фингирамо бираче”, рекао је Антић, који је казао да ће коалиција СПС-ПУПС-ЈС пред бираче изаћи са тимом људи.
Председник београдског одбора УРС Мирослав Чучковић рекао је да та странка жали што није подржан њен предлог да се градоначелник бира директно, наводећи да ће УРС на изборе изаћи са листом од 110 кандидата, чији ће носилац бити Зоран Станковић, актуелни министар здравља.
На питање да ће Станковић бити кандидат за градоначелника, Чучковић је рекао да ће носилац листе УРС, уколико та странка добије већину, бити градоначелник.
ЛДП је раније саопштила да ће први на листи за изборе у Београду бити Дејан Ранђић, шеф одборничке групе те странке и београдског одбора, који је, такође, истакао да се бирачи на предстојећим изборима изјашњавају пре свега за одборнике.
“Као што градоначелник Београда каже да парламентарни избори нису избори за премијера, већ за посланике, апсолутно истоветно важи и за градске изборе. То нису избори за градоначелнка, већ за градски парламент, који ће потом изабрати градоначелника”, објаснио је Ранђић.
Он је додао да је циљ коалиције око ЛДП да профилише политику како би остварила могућност да она још више буде заступљена у локалном парламенту и да се тада, заједно са другим странкама, договори о избору градоначелника.
Скупштина града је највиши орган града Београда, има 110 одборника које грађани бирају на непосредним изборима, а њихов мандат је четири године.
Председник Скупштине града бира се из реда одборника, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника, а мандат му је четири године.
Највише мандата на прошлим изборима у Београду освојила је листа “За Европску Србију -Борис Тадић” (45), док је СРС тада освојила 40 мандата, коалиција Д С С -НС 12 одборника, ЛДП седам, а коалиција СПС-ПУПС-ЈС шест.
Ђилас је за градоначелника изабран 19. августа 2008. године, а добио је подршку 58 одборника.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *