14. март – Антић: Унитарна БиХ ратни тријумф исламиста

БАЊАЛУКА – Српски народ у БиХ искусио је велику неправду и данас му оспоравају право на аутономију, која му је више пута загарантована, поручио је историчар Чедомир Антић.

Антић је казао да не постоји могућност да српски народ у Републици Српској прихвати централизовану, унитарну БиХ и укидање својих легитимних права, али ипак постоји могућност да БиХ буде држава без Срба.

Могућност да БиХ буде држава без Срба

“Победа унитарне БиХ свакако не би била схваћена као победа грађанских, европских политичара, већ би то био једини постратни или ратни тријумф исламистичких добровољаца, који су до сада без успеха ратовали на простору од Филипина до Алжира и од Јемена до Босне”, рекао је Антић за бањалучке “Независне новине”.

Он сматра да БиХ као држава нема перспективу, јер се српском народу силом одузимају права.

“Ако је свим осталим нацијама дозвољено да праве државу, не видим зашто Србима и Бошњацима то не би било дозвољено тамо где је сваки од ових народа у већини и где врши власт. Мислим да нико добронамеран и разуман нема ништа против да постоји муслиманска држава”, рекао је Антић.

Он напомиње да постоји могућност да БиХ буде држава без Срба, што би онда довело до тога да се муслимани радикализују, из разлога што би то био једини случај на простору од Авганистана до ЕУ да ратни циљеви радикалног ислама буду остварени.

Он је оценио да је у БиХ ратовао радикални ислам, а не секуларни политичари из Сарајева.

Велимировић: Тужилаштво и Суд БиХ раде на штету Српске

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић изјавио је да је пракса показала да резултати процесуирања ратних злочина Тужилаштва и Суда БиХ увелико иду на штету Републике Српске.

Велимировић је рекао да је у БиХ практично дошло до копирања Хашког трибунала када је реч о броју и начину одабира предмет.

Он је за “Нови репортер” рекао да се намерно ишло на то да се оптужи што више Срба као починилаца ратних злочина, те да се географским одабиром места злочина добије одређена слика о карактеру рата у БиХ.

Велимировић је нагласио да су, истовремено, злочини у којима су Срби били жртве скоро симболично обухваћени, с тим да су избегнути догађаји на почетку рата, посебно они на које су упирали прстом институције Републике Српске и невладин сектор.

То су, како је рекао, Сијековац, Купрес, Добровољачка, “Тузланска колона”, Сарајево, долина Неретве, Посавина, као и сви злочини из 1995. године повезани падом западнокрајишких општина, укључујући “Олују” и делимично “Бљесак”.

Он је истакао да су представници власти Републике Српске непрекидно указивали на ове проблеме, али да су они на које су се те критике односиле, као и међународни субјекти, на све то остајали “глуви”.

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *