13. март – Лидери позивају на биралишта

БЕОГРАД – Лидери парламентарних странака у Србији позвали су данас, после расписивања парламентарних, покрајинских и локалних избора, грађане да у што већем броју 6. маја изађу на биралишта, а већ сада, на почетку кампање, обећавају више радних места и ефикасну нову владу.
Председник Србије Борис Tадић, расписујући парламентарне изборе, поручио је да ће они бити прилика да се у Србији још једном афирмише демократија, а грађани изаберу бољу будућност.
“Избори су увек свечани тренутак, годинама и деценијама смо се борили да успоставимо демократију у Србији, али данас имамо другачију атмосФеру и верујем да у изборном процесу можемо да се објединимо око централних стратеских циљева”, рекао је Tадић, који је и лидер Демократске странке.
Он је позвао грађане да изађу на парламентарне изборе и још једном својим гласом потврде демократски карактер нашег друштва, и да начине избор за бољу будућност, а странке да промовишу своје програме и афирмишу демократију.
Грађани ће, како је додао, имати прилику и да учврсте институције, а влада би требало да се Формира одмах по зашетку изборног процеса како би се што пре ухватила у коштац са тешком ситуацијом.
Говорећи о наступу социјалиста на изборима, лидер СПС и министра унутрашњих послова Ивица Дачић, истакао је да није присталица пароле “важно је учествовати” на изборима и да му је циљ да 6. маја “победи све”.
“С изборима је исто као и на фудбалском терену – идемо, сви се боримо за победу…Ако већ учествујем на изборима, мој циљ је да победим све”, рекао је Дачић, који је додао да жели да победи “и Tадића, и Николића”.
Са друге стране, за покрет “Преокрет” није битна само победа, већ пре свега да Србија након 6. маја буде толерантнија и спокојнија, као и земља у којој ће прави људи бити на правом месту.
“Не идемо на изборе да бисмо победили Tадића, Николића, Дачића, Коштуницу, већ идемо свесни циља да смо генерација која мора да заврши посао. Желимо да након 6. маја знамо где је стена на којој ћемо изградити нашу земљу”, рекао је лидел ЛДП Чедомир Јовановић.
Он је напоменуо да “Преокрет”, имеђу осталих окупља ЛДП, СПО, СДУ, Богату Србију и АСНС, није Фаворит у овој кампањи, јер како је рекао, “има оних који имају више новца и који су далеко испред Преокрета”.
“Зашто би онда неко подржао нашу коалицију? Па зато што је нама више до вас штало, а њима је више стало до власти над вама”, нагласио је Јовановић.
Према његовој оцени, у изборе се улази у тешкој ситуацији, јер грађани углавном сматрају да је данашња Србија судбина са којом морају да се помире или у супротном да из ње оду.
Прва странка која је данас започела званичну кампању и то изван Београда су Уједињени региони Србије, чији је лидер Млађан Динкић на скупу у Лозници поручио да је Србији потребна нова влада, са јаким премијером која ће разбити централизам и дати једнаке шансе свим градовима и регионима.
Лидер УРС је указао да Србија не може ићи напред, ако на челу владе седе централисти који нису у стању да воде рачуна о свим деловима Србије и указао да због централизма људи напуштају своја родна места.
За предстојеће изборе, према речима лидера Нове Србије Велимира Илића, коалиција коју предводи Српска напредна странка, а у чијем саставу је и НС, спремна је за изборе и верује у победу на њима.
“Србија данас треба да се радује, јер се пружила шанса да се склони лоша власт демократским путем”, нагласио је Илић.
Он је додао да ће та коалиција, ако буде у могућности да након избора направи владу, “Формирати малу, стручну и одговорну владу, коју ће чинити искусни људи”.
Илић је обећао да ће коалиција коју предводи СНС “покренути” Србију и запослити људе, омогућити да се на селу боље живи, да сви грађани могу да се лече и да не буде несташице лекова, као и да се буџет реално “пуни”, а не само од ПДВ-а и акциза.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *