13. март – Или избори или егзодус

Срби на Косову немају поверења ни у кога. Веровали смо овој влади, да је у стању да се одупре притисцима и уценама, али сада то није тако, каже за “Вести” Крстимир Пантић, градоначелник Северне Косовске Митровице.

Можда ће нова влада поступати другачије?
– Надамо се да ће након избора, који би требало да се одрже у мају, нова влада имати ту снагу да не пристаје на притиске међународне заједнице погубне по народ. Надамо се да ће одлучније моћи да брани нас који живимо на Космету.
Мислите ли да ће, након упозорења из Брисела и Вашингтона, Београд ипак расписати изборе у јужној покрајини?
– Ако држава не заштити Србе и не одржи српске институције, мораћемо или да напустимо Косово или да пристанемо на то да будемо Косовари. Десиће се исељење. Ако не буде избора, већ од септембра 3.000 српских породица могло би да напусти Косово. Зашто би са децом седели без прихода и сталном страху? Отићи ће у централну Србију, у колективне центре. Како да буду сигурни када хапсе полицајце који раде у Србији и раднике Поште.

Проблем је и прихватање докумената Приштине.
– Истина, неки Срби су узели албанска документа да би примали косовску пензију од 45 евра, а махом је реч о људима који годинама живе у централној Србији, а само на папиру воде порекло са Космета. Има и оних који су принуђени да прихвате документа да би остварили своја права, на пример, власништво над имовином. Пред косовским судовима не можете ништа да затражите или докажете, ако немате одговарајућа документа. Али, то не значи да они признају Косово као државу. И Албанци имају српске личне карте и пасоше. Уз помоћ тих докумената и данас се лече не Војномедицинској академији у Београду.

Еулекс прескуп и неефикасан

– Какво поверење у Приштину можемо да имамо када ниједан убица Срба није откривен, када је сам врх косовске власти трговао органима Срба пред очима међународне заједнице? Мисија Еулекс кошта стотине милиона евра, а нису урадили ништа, осим што су Хашиму Тачију осигурали још једну победу. Фатмира Љимаја су ставили у кућни притвор, а главни сведок у процесу, човек који је нон-стоп под присмотром, се обесио у Немачкој док се шетао парком. Једини начин да се злочинци открију је да међународна заједница оде са КиМ – закључује Пантић.

Како објашњавате нове барикаде на северу? 
– Еулекс жели да успостави граничне прелазе и наплаћује царине. То није прихватљиво. Еулекс не жели да се бори против криминала, већ да створи државу. Истраживања међународних организација показују да се стопа криминала, разбојништва и пљачки на северу смањила од када су почеле барикаде. То је за нас јасан доказ да смо у праву.

Ј. Л. Петковић – Вести

Извор: http://www.vesti-online.com

2 коментара

  1. Pa gospodine Panticu, neverujem da niste svesni sitoacije i da verovatno znate da se i sta se desava. a vecina nas narodnih masa smatra da ovi hulgani koji su na vlasti bas to i hoce da vas zrtvuju jer misle da je nasa kandidatura vaznija od sacice Srba pa makar vas bilo i 100,000 hiljada. Mi vasa maticna drzava jedva krpimo kraj s krajem ako budete i vi jos dosli oni se nadaju obecanju da cemo dobiti kredit da vas nekako zbrinu. Ko ce posle to da vrati ne znam ili se nadaju da sa priznanjem Kosova medjunarodan zajednica otpise isti kao znak zahvalnosti na poklonu Albancima. Kada budete bezali u centralnu Srbiju gledajte da ostane mesta i za nas sa severa jer i tu pocinje zahuktavanje pa ce verovatno poceti ucene uskoro. Ako ova vlast dobije izbore eto nas kod vas prodace sever i postadosmo kandidati doduse ne mi vec neko tamo ,verovatno oni koji ostanu na tim teritorijama priznatim od MZ. E onda ce doci red i na nas ???. Sta ce snama neznam verovatno ce nas raseliti po EU i zivecemo kao gradjani 3-eg reda . Moracemo da se odreknemo Indentiteta jer ako ne nece biti mesta ni tamo za nas. Da pokusamo na Aljasci ???

  2. Gresni pop Milorad

    Nazalost ima istine u celoj ovoj prici.
    Trenutna vlast bi uradila sve samo da se odrzi na vlasti ili je zbog toga i postavljena od strane onih koji nam zele “dobro” tj.istih onih koji su nas besomucno bombardovali skoro tri meseca .
    E jadna li si i bedna Srbijo….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *