13. март – Данас расписивање избора

БЕОГРАД – Парламентарни, покрајински и локални избори у Србији биће расписани данас, а требало би, како се најављује, да буду одржани 29. априла или 6. маја.
Покрајински и локални избори биће расписани у исто време, пошто председник Србије Борис Тадић распише парламентарне изборе, саопштено је јуче из Скупштине Србије.
Одлуку о расписивању парламентарних избора у подне ће потписати председник Тадић у згради Председништва у Београду.
Локалне изборе расписаће председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић, а покрајинске изборе председник Скупштине Војводине Шандор Егереши.
Парламентарни избори морају да буду расписани 90 дана пре истека мандата Скупштине. Претходни парламентарни и локални избори одржани су 11. маја 2008. године, а парламент је конституисан 11. јуна.
Парламентарни избори биће спроведени по измењеном Закону о избору народних посланика којим је укинута бланко-оставка посланика, а уведено је да најмање трећина кандидата на изборној листи морају бити жене.
Политичке партије после избора неће моћи да одређују који кандидати за посланике ће ући у парламент јер ће се мандати делити по редоследу са изборне листе, почев од првог на листи.
На предстојећим изборима први пут од увођења вишестраначког система биће коришћен јединствен бирачки списак као електронска база података.
Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *