12. март – Потребна промена Устава

АУТОР: Ј. Т.

Косовска Митровица, Београд – Пре евентуалног расписивања српских покрајинских избора на КиМ Скупштина Србије морала би да доносе закон о овој аутономској покрајини, што је могуће само променом садашњег Устава – изјавио је за Данас Оливер Ивановић, државни секретар Министарства за КиМ.

– Покрајинско извршно веће распуштено је пре 20 година. У међувремену много тога се догодило, али ништа није утицало на Скупштину Србије да донесе закон о КиМ. У садашњим околностима, доношење таквог закона било би у супротности са Уставом, који осим констатације да је КиМ део Србије под међународним протекторатом, не дефинише покрајинске органе нити начин њиховог избора – објашњава Ивановић.

– Државни секретар Министарства за КиМ Оливер Ивановић сматра да би организовање покрајинских избора значило и „кршење Резолуције 1244 СБ УН, према којој су избори на КиМ у надлежности Унмика, који је у међувремену ова овлашћења пренео на привремене косовске институције“. Иако управа УН на КиМ ни приликом једностраног проглашења косовске независности није поступила у складу с мандатом Резолуције 1244, Ивановић сматра „Београд мора да поштује овај документ, ако се на њега позива“.

Према његовим речима, званични Београд не размишља о доношењу закона о КиМ. Он каже да је не зна ништа о судбини предлога тог закона, који је Српски покрет отпора априла 2010. упутио председнику Србије Борису Тадићу и министру за КиМ Горану Богдановићу. СПОТ је средином фебруара ове године по други пут Тадићу доставио предлоге законских аката за решавање положаја КиМ у оквиру државе Србије.

– Скупштина заједнице општина АП КиМ залаже се за одржавање избора у целој Покрајини на свим нивоима и подржава СПОТ-ов предлог закона о КиМ, који би омогућио расписивање избора за покрајинско извршно веће. Покрајинске изборе би у садашњим околностима могла да распише председница Скупштине Србије, али све је то ствар политичке воље званичног Београда – каже за Данас Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједнице.

Он процењује да актуелна власт, која „не жели да организује ни локалне изборе, на покрајинске неће пристати ни у сну“. Према Јакшићевим речима, ни петиција косовских Срба, којом се од државних власти Србије тражи да на целом КиМ организују председничке, парламентарне, локалне и покрајинске изборе неће бити завршена у предвиђеном року, јер „због притиска Приштине и Београда јужно од Ибра није сакупљен довољан број потписа“.

Шта каже Устав

У члану 182. Устава Србије наводи се да, између осталог, „Република Србија има АП Војводину и АП КиМ“, а да ће се „суштинска аутономија АП КиМ уредити посебним законом који се доноси по поступку предвиђеном за промену Устава“.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *