12. март – ДСС:Притисак Брисела да не буде избора на КиМ

БЕОГРАД – Демократска странка Србије тврди да Брисел врши притисак на Београд да на Косову и Метохији не буду расписани и одржани локални избори.

Портпарол те странке Петар Петковић рекао је данас на конференцији за новинаре да се, након сто је Србија пристала да се Косово на регионалном представљњу појављује са звездицом, на Београд врше нови притисци, односно да Брисел тражи од власти да се на одрже локални избори на Косову и Метохији.

Петковић је подстио на став посредника Роберта Купера да не би било добро за атмосферу дијалога уколико би се расписали и одржали локални избори на Косову.

У том контексту портпарол ДСС сматра да је интересантно то што Купер не помиње да за дијалог није добро и то што, како тврди, пребијају грађане Србије на КиМ, од административних прелаза праве граница, хапсе раднике Поште Србије.

Такође Петковић тврди и да Купер говори само о локалним изборима због тога што ти избори могу да буду расписани и одржани само у држави која их расписује, а парламентарни или председницки и у другим земљама где постоји дијаспора.

Према његовом мишљењу, такав став Купера заправо наводи Србију призна независност Косова , да се локални избори не распишу у покрајини, како би српске институције полако почеле да се гасе.

Зато Петковић сматра да је одржавање локалних избора на Косову и Метохији од пресудне важности, баш због тога што су они у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244.

Књига Војислава Коштунице изборни програм Д С С

Изборни програм Демократске странке Србије (Д С С) засниваће се на књизи Војислава Коштунице “Зашто Србија, а не Европска унија” која представља “јасну платформу ДС С о политичкој неутралности земље”, изјавио је данас портпарол странке Петар Петковић.

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да ће то усвојити и Главни одбор странке, који ће се састати у четвртак.

“Књига представља изборни програм и јасну платформу ДСС о политичкој неутралности земље, која разуме да Србија треба да се мане европских интеграција, да треба да има развијену економску сарадњу са државама чланицама ЕУ, али да се више не говори о чланству”, казао је Петковић и додао да се чланство искључује политичком неутралношћу.

Како је рекао, само кроз политичку неутралност Србија може да се развија и додао да је “добро познато да због европских интеграција и кандидатуре, потписаног С СП, држава Србија је само на губитку и по питању територије и привреде”.

“Политичка неутралност након избора треба да буде државотворна политика Србије, где би нова скупштина и нова влада требало да прогласе политичку неутралност земље”, закључио је Петковић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *