12. март – Девет година од убиства Зорана Ђинђића

БЕОГРАД – Данас  се навршава девет година од убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, а тим поводом у Београду ће бити одржани бројни скупови и манифестације.

Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. године, испред Владе Србије. Био је први премијер Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка на власт Демократске опозиције Србије (ДОС). Влада на чијем је челу био, изабрана је 25. јануара 2001. године.

Ђинђић је један од оснивача Демократске странке (ДС) у којој је био председник Извршног одбора, а од јануара 1994. до убиства председник странке.

Био је, после 1945. године, први некомунистички градоначелник Београда, изабран у фебруару 1997. године испред коалиције “Заједно”. На тој дужности је био седам месеци када је смењен на захтев коалиционог партнера СПО.

Ђинђић је био један од ветерана српске опозиције и један од најистакнутијих лидера Демократске опозиције Србије (ДОС), која је поразила режим Слободана Милошевића на савезним и републичким изборима 2000. године.

За организовање убиства премијера на 40 година затвора осуђен је бивши командант “црвених беретки” Милорад Улемек. На исту казну осуђен је и Звездан Јовановић, непосредни извршилац убиства и бивши Улемеков заменик.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *