12. mart – Beograd blokira priznanja Kosova Rezolucijom 1244

U Prištini tvrde da Beograd poziva na uzdržanost od novih priznanja jer su prihvatanjem fusnote sa referencom na Rezoluciju 1244 Albanci implicitno prihvatili i pregovore o statusu.

Kosovo nije priznala ni jedna nova država iako je američki državni sekretar Hilari Klinton, odmah po postizanju sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine, rekla da će dogovor omogućiti nova priznanja i da će navesti članice UN koje još nisu priznale nezavisnost da to učine.

Iako niko nema dilemu da će nova priznanja zavisiti od spremnosti uticajnih država koje podržavaju nezavisnost Kosova da obnove pritiske na zemlje koje bi to mogle da učine, to se još nije dogodilo, a objašnjenje za „kašnjenje” u novom najavljenom talasu priznanja stiglo je iz Prištine.

Poslanik DSK i bivši ministar spoljnih poslova Skender Hiseni rekao je za prištinski „Ekspres” da je Srbija počela da koristi sporazum o regionalnom predstavljanju kako bi lobirala protiv nezavisnosti.

Naime, Hiseni je objasnio da je MSP Srbije ovih dana uputio pisma zemljama koje nisu priznale Kosovo s pozivom da to i ne čine, jer su prihvatanjem fusnote sa referencom na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN Albanci implicitno prihvatili i pregovore o statusu.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *