11. mart – Koalicioni sporazumi pred izbore – ništa neočekivano

Bošnjačka narodna stranka u koaliciji sa SNS-om

NOVI PAZAR – Predsedništvo Bošnjačke narodne stranke (BNS), čiji je lider Mujo Muković, odlučilo je da na predstojećim parlamentarnim izborima, nastupi u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Kako je saopšteno iz te najmlađe bošnjačke stranke, predstavnici BNS-a će biti na izbornoj listi koju će predvoditi lider SNS-a Tomislav Nikolić.

Sporazum o saradnji dve stranke biće potpisan za dva do tri dana, navode u BNS.

Predsedništvo BNS-a će, kako se navodi, podržati kandidaturu Nikolića za predsednika Srbije u slučaju da i ti izbori budu
raspisani zajedno sa parlamentarnim.

BNS izražava uverenje da je bolji život građana moguć i da će široka narodna koalicija predvođena SNS-om doneti preko potrebne promene, kao i rešiti nagomilane probleme sa kojima se suočavaju Bošnjaci, a koje je, kako se tvrdi, generisala aktuelna vlast.

Kada su u pitanju lokalni izbori, Predsedništvo je donelo zaključak da se intenziviraju razgovori sa potencijalnim partnerima na lokalnom nivou o mogućim predizbornim i postizbornim koalicijama.

BNS je 12. bošnjačka stranka , a njen lider je bio osnivac Sandžačke demokratske partije (SDP) čiji je lider bio Rasim Ljajić, koji je u međuvremenu formirao Sandžačku demokratsku partij (SDPS) na republičkom nivou.

Nezadovoljan politikom SDP-a, Muković je ostavku na sve funcije u toj stranci i na mesto državnog sekretara u Ministarstvu infrastrukture podneo početkom prošle godine.

Koalicija JS-PUPS-SPS zajedno na izbore

JAGODINA – Na predstojeće izbore Jedinstvena Srbija će izaći u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i Partijom ujedinjenih penzionera, a nosilac liste biće Ivica Dačić, rekao je u nedelju predsednik JS Dragan Marković Palma.

Marković je na sednici Glavnog odbora u Jagodini kazao da je to dogovoreno kasno sinoć i da će ta koalicija nastupiti i na lokalnim, pokrajinskim i parlamentarnim izborima.

On je rekao da će se na predstojećim izborima kandidovati za republičkog poslanika i gradonačelnika Jagodine.

Jedinstvena Srbija traži da izbori budu raspisani i na Kosovu i Metohiji, jer je po ustavu Kosovo sastavni deo Srbije.

“Ukoliko budu raspisani predsednički izbori sa koalicionim partnerima smo dogovorili da kandidat za predsednika Srbije bude Ivica Dačić. Ova koalicija je pobednička jer kada su bili raspisani vanredni lokalni izbori u više gradova i opština dobijali smo duplo više glasova nego na redovnim izborima 2008. godine što znači da su gradjani Srbije dobro procenjiovali ono što mi radimo”, rekao je Marković.

Marković je podsetio da je JS 2008. godine sa koalicionim partnerima napravila proevropsku vladu.

“Ankete govore da će naša koalicija dobiti 15 odsto glasova i to bez kampanje. U tim anketama, koje nismo mi naručili, najbolje ocenjeni ministar u Vladi Srbije je Ivica Dačić, a nikada resor policije nije imao takvu popularnost kao sada. Ja kao gradonačelnik Jagodine sam u tim anketama ocenjen kao najbolji gradonačelnik u Srbiji sa 29 odsto”, kazao je predsednik JS.

LDP, SPO, Preokret i ASNS

BEOGRAD – Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je u nedelju da će ta stranka na predstojeće izbore izaći sa Srpskim pokretom obnove i članicama pokreta Preokret, uz jasnu podršku Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da je dogovorom utvrdjeno da SPO dobije samostalni poslanički klub u Skupštini Srbije (najmanje pet poslanika), a ASNS-u će pripasti dva poslanička mandata.

Lider LDP-a dodao je da će on biti nosilac liste pod nazivom Preokret, sa navedenim članicama – Srpskim pokretom obnove (SPO), Socijaldemokratskom unijom, Bogatom Srbijom, ASNS-om i regionalnim strankama sa kojima uskoro treba da bude okončan dogovor.

Prema njegovim rečima, koalicija okupljena u pokretu Preokret delovaće na republičkim, pokrajinskim, gradskim i opštinskim izborima, a time “građanima pruža priliku da uravnoteže političke odnose” u Srbiji.

Lider SPO Vuk Drašković rekao je da veruje u uspeh pokreta Preokret čiji je glavni cilj najbrži mogući ulazak Srbije u Evropsku uniju, a dodao je i da će predizborna kampanja biti usmerena na direktan kontakt sa građanima i biračima.

Izvor: Tanjug, Beta

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *