11. март – Коалициони споразуми пред изборе – ништа неочекивано

Бошњачка народна странка у коалицији са СНС-ом

НОВИ ПАЗАР – Председништво Бошњачке народне странке (БНС), чији је лидер Мујо Муковић, одлучило је да на предстојећим парламентарним изборима, наступи у коалицији са Српском напредном странком (СНС).

Како је саопштено из те најмлађе бошњачке странке, представници БНС-а ће бити на изборној листи коју ће предводити лидер СНС-а Томислав Николић.

Споразум о сарадњи две странке биће потписан за два до три дана, наводе у БНС.

Председништво БНС-а ће, како се наводи, подржати кандидатуру Николића за председника Србије у случају да и ти избори буду
расписани заједно са парламентарним.

БНС изражава уверење да је бољи живот грађана могућ и да ће широка народна коалиција предвођена СНС-ом донети преко потребне промене, као и решити нагомилане проблеме са којима се суочавају Бошњаци, а које је, како се тврди, генерисала актуелна власт.

Када су у питању локални избори, Председништво је донело закључак да се интензивирају разговори са потенцијалним партнерима на локалном нивоу о могућим предизборним и постизборним коалицијама.

БНС је 12. бошњачка странка , а њен лидер је био оснивац Санџачке демократске партије (СДП) чији је лидер био Расим Љајић, који је у међувремену формирао Санџачку демократску партиј (СДПС) на републичком нивоу.

Незадовољан политиком СДП-а, Муковић је оставку на све фунције у тој странци и на место државног секретара у Министарству инфраструктуре поднео почетком прошле године.

Коалиција ЈС-ПУПС-СПС заједно на изборе

ЈАГОДИНА – На предстојеће изборе Јединствена Србија ће изаћи у коалицији са Социјалистичком партијом Србије и Партијом уједињених пензионера, а носилац листе биће Ивица Дачић, рекао је у недељу председник ЈС Драган Марковић Палма.

Марковић је на седници Главног одбора у Јагодини казао да је то договорено касно синоћ и да ће та коалиција наступити и на локалним, покрајинским и парламентарним изборима.

Он је рекао да ће се на предстојећим изборима кандидовати за републичког посланика и градоначелника Јагодине.

Јединствена Србија тражи да избори буду расписани и на Косову и Метохији, јер је по уставу Косово саставни део Србије.

“Уколико буду расписани председнички избори са коалиционим партнерима смо договорили да кандидат за председника Србије буде Ивица Дачић. Ова коалиција је победничка јер када су били расписани ванредни локални избори у више градова и општина добијали смо дупло више гласова него на редовним изборима 2008. године што значи да су градјани Србије добро процењиовали оно што ми радимо”, рекао је Марковић.

Марковић је подсетио да је ЈС 2008. године са коалиционим партнерима направила проевропску владу.

“Анкете говоре да ће наша коалиција добити 15 одсто гласова и то без кампање. У тим анкетама, које нисмо ми наручили, најбоље оцењени министар у Влади Србије је Ивица Дачић, а никада ресор полиције није имао такву популарност као сада. Ја као градоначелник Јагодине сам у тим анкетама оцењен као најбољи градоначелник у Србији са 29 одсто”, казао је председник ЈС.

ЛДП, СПО, Преокрет и АСНС

БЕОГРАД – Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је у недељу да ће та странка на предстојеће изборе изаћи са Српским покретом обнове и чланицама покрета Преокрет, уз јасну подршку Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС).

Јовановић је на конференцији за новинаре рекао да је договором утврдјено да СПО добије самостални посланички клуб у Скупштини Србије (најмање пет посланика), а АСНС-у ће припасти два посланичка мандата.

Лидер ЛДП-а додао је да ће он бити носилац листе под називом Преокрет, са наведеним чланицама – Српским покретом обнове (СПО), Социјалдемократском унијом, Богатом Србијом, АСНС-ом и регионалним странкама са којима ускоро треба да буде окончан договор.

Према његовим речима, коалиција окупљена у покрету Преокрет деловаће на републичким, покрајинским, градским и општинским изборима, а тиме “грађанима пружа прилику да уравнотеже политичке односе” у Србији.

Лидер СПО Вук Драшковић рекао је да верује у успех покрета Преокрет чији је главни циљ најбржи могући улазак Србије у Европску унију, а додао је и да ће предизборна кампања бити усмерена на директан контакт са грађанима и бирачима.

Извор: Танјуг, Бета

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *