09. март – Српски манастири међу пет светих места на Медитерану

БЕОГРАД – Српски манастири на Косову и Метохији уврштени су међу пет најважнијих светих места на Медитерану и проглашени за богомоље од највећег значаја уз Јерусалим, Свету Гору, Меку и Ватикан, пишу “Новости”.

Одлука о значају српских манастира на Косову и Метохини донета је на скупу при Европској унији у Бришелу коме је присуствовао председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, преноси лист.

Барозо је рекао да је “важна потреба посебне заштите српских светих места на Косову и да манастири треба да буду извориште међукултурног дијалога, а не конфликта”.

“Новости” наводе да ће, по завршетку анализе и пратеће студије, бити донета међународна декларација којом ће се прецизирати степен заштите српских светиња на Косову и Метохији.

“Инсистирао сам на томе да у погледу правне заштите треба раздвојити места које имају ‘пријатељско окружење’, попут Свете Горе, Ватикана и Меке и она која се налазе у латентној опасности као што су Јерусалим и Косово”, рекао је професор Правног факултета у Београду, проф. др Сима Аврамовић који је учествовао на том скупу у Бриселу.

Аврамовић је оценио да је “главни успех у томе што би се српске светиње на Косову и Метохији нашле уз Јерусалим и добиле додатну гаранцију за будућност српског идентитета тамо”.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. SRPSKI NAROD je najbolji zaštitnik svojih crkava i manastira na Kosmetu! Zašto srpski pretstavnici (Srbija) na medjunarodnim skupovima ne traže, PRVO, deblokiranje uzurpiranog crkvenog i manastirskog zemljišta od strane albanskih muslimanskih separatista; DRUGO, naseljavanje i povratak proteranih Srba u crkvenim i manastirskim zonama kao najboljih čuvara i branioca Srpskog identiteta i prostora??? Svako drugo rešenje je perfidna politika u cilju “islamizacije Kosmeta” i odumiranje Srpsko-pravoslavnih svetinja!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *