07. mart – Ivanović:Zabrana srpskih tablica protivna dogovoru

KOSOVSKA MITROVICA – Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je najava kosovskih vlasti o zabrani srpskih registarskih oznaka na vozilima u pokrajini u suprotnosti sa onim što su pregovarački timovi Beograda i Prištine dogovorili u Briselu.

Ivanović je u izjavi Tanjugu rekao da je zabrana srpskih registarskih oznaka sa početnim slovima gradova na Kosovu nesumnjivo u suprotnosti sa onim što je pregovarački tim prezentovao kao rezultat dijaloga u Briselu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da vozila sa novim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. aprila neće moći da uđu na teritoriju Kosova, a to neće biti moguće ni sa starim srpskim tablicama sa oznakama kosovskih gradova od 1. juna, do kada će vlasnici morati da ih zamene registarskim oznakama KS ili RKS.

Ivanović je istakao da je siguran da se “Srbi na severu Kosova neće složiti sa uzimanjem kosovskih dokumenata”.

Naš Ustav kao takav daje za pravo da na prostoru koji mi smatramo svojim Srbi mogu da koriste srpska dokumenta i imaju srpsko državljanstvo, rekao je Ivanović.

On dodaje da takva odluka nije u skladu ni s Ahtisarijevim planom i kosovskim ustavom koji je na osnovu tog plana napisan.

“Siguran sam da mnoga nedovoljno pojašnjena rešenja moraju da u narednim danima budu deFinisana…jer Srbi neće za bilo kakav materijalni razlog menjati ono što misle a to što misle su između ostalog pokazali i na reFerendumu”, rekao je Ivanović.

Kosovski ministar tvrdi da je sve to u skladu sa dogovorom o slobodi kretanja, postignutom u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Redžepi je u izjavi Tanjugu rekao da ukoliko građani žele da izvrše preregistraciju vozila sa novih srpskih na kosovske registarske oznake, oni moraju imati kosovsku ličnu kartu, kosovsku vozačku dozvolu i kosovski izvod iz matične knjige rođenih.

On je dodao i da građani Kosova koji imaju srpska dokumenta, ako žele, mogu da ih zadrže.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *