07. март – Ивановић:Забрана српских таблица противна договору

КОСОВСКА МИTРОВИЦА – Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је данас да је најава косовских власти о забрани српских регистарских ознака на возилима у покрајини у супротности са оним што су преговарачки тимови Београда и Приштине договорили у Бриселу.

Ивановић је у изјави Танјугу рекао да је забрана српских регистарских ознака са почетним словима градова на Косову несумњиво у супротности са оним што је преговарачки тим презентовао као резултат дијалога у Бриселу.

Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи изјавио је да возила са новим српским таблицама са ознакама косовских градова од 1. априла неће моћи да уђу на територију Косова, а то неће бити могуће ни са старим српским таблицама са ознакама косовских градова од 1. јуна, до када ће власници морати да их замене регистарским ознакама КС или РКС.

Ивановић је истакао да је сигуран да се “Срби на северу Косова неће сложити са узимањем косовских докумената”.

Наш Устав као такав даје за право да на простору који ми сматрамо својим Срби могу да користе српска документа и имају српско држављанство, рекао је Ивановић.

Он додаје да таква одлука није у складу ни с Ахтисаријевим планом и косовским уставом који је на основу тог плана написан.

“Сигуран сам да многа недовољно појашњена решења морају да у наредним данима буду деФинисана…јер Срби неће за било какав материјални разлог мењати оно што мисле а то што мисле су између осталог показали и на реФерендуму”, рекао је Ивановић.

Косовски министар тврди да је све то у складу са договором о слободи кретања, постигнутом у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Реџепи је у изјави Танјугу рекао да уколико грађани желе да изврше пререгистрацију возила са нових српских на косовске регистарске ознаке, они морају имати косовску личну карту, косовску возачку дозволу и косовски извод из матичне књиге рођених.

Он је додао и да грађани Косова који имају српска документа, ако желе, могу да их задрже.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *