06. март – Уочи избора у Србији у регистру 87 странка

БЕОГРАД – Уочи расписивања парламентарних избора у Србији, за шта рок истиче за седам дана, у Србији је регистровано 87 политичких партија, од којих је четири настало од почетка године.

Парламентарни избори морају бити расписани до 13. марта, када истиче законски рок за њихово расписивање, будући да је прописано да избори морају бити расписани 90 дана пре истека мандата Скупштине Србије.

Избори ће, према најавама представника власти у претходном периоду, бити одржани 29. априла или 6. маја.

У држави је тренутно регистровано 87 политичких странака, а Србија је од почетка 2012. године добила четири нове странке.

У питању су, како пише у Регистру политичких странака, Унија Рома Србије, Покрет за развој Србије, Буњевачка странка и Бошњачка народна странка.

Седиште тих странака је у Београду, Суботици и Новом Пазару, а као њихови заступници наведени су Марко Стевановић, Миле Драгић, Срђан Еветовић и Мујо Муковић.

Од уписаних 87 странака, 48 њих окупља националне заједнице које живе на територији Србије.

Лане су у Регистар политичких странака уписане “Заједно за Војводину”, Демократска партија из Бујановца, “Богата Србија” Захарија Tрнавчевића, “Србија на истоку” из Бољеваца, Српска демократска странка из Београда, као и Социјалдемократски савез, чији је заступник Небојша Лековић.

За упис у Регистар политичких странака неопходно је прикупити 10.000 потписа грађана, осим уколико су у питању странке националних мањина које морају да скупе хиљаду потписа.

Кандидате за предстојеће изборе могу предлагати регистроване политичке странке, коалиције и друге политичке организације, посебно или заједно, као и групе грађана, а изборна листа је потврђена уколико је потписима подржи најмање 10.000 бирача.

Странке које буду заинтересоване за учешће на изборима имају рок да изборне листе Републичкој изборној комисији доставе најкасније 15 дана пре дана одржавања избора.

Политичка странка се оснива на оснивачкој скупштини доношењем оснивачког акта, програма, статута и избором лица овлашћеног за заступање политичке странке.

Пријаву за упис у Регистар политичких странака подноси овлашћено лице у року од 30 дана од дана оснивања, а Министарство за државну управу и локалну самоуправу је дужно да донесе решење о упису у регистар у року од месец дана.

На политичкој сцени Србије је пре пререгистрације странака, која је на основу Закона о политичким партијама почела јула 2009. године, било више од 600 политичких организација.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Василим

    Намерно се форсира велики број сранакка, прави се шума!

    СИСТЕМ је лош, много начина за злоупотребу!

    Мада и досадашње стрнке су зачаурене, остале су контрапродуктивне одавно! Појављују се неке нове, али и те ове више човек н еможе да повата ко финансира и зашто!?

    Опозиција је и даље несложна, па имамо и опозицију која то ни-је!

    СРС се поделили на два дела на СНС и стари СРС, а у ствари исти су задрти, себични, са слабим кадровима, само пароле, ….Толике се стране поделише, (очигледно је СРС био ТРУО, лош, лоши људи)а они ратују између себе, до душе има право Шешељ да се љути(донекле), али не иде да се иде скроз контра, да се лично наступа, јер онда трпи народ. Обе стране треба да се смире, а и нису заслужиле својим радом неку позицију, више добијају јер је народу мука. ДСС је трома, кадрови …, уместо да кидишу, они кажу на народу је да одлучи, па шта да одлучи; НЕЋЕ народ да гласа ни за троме, некативне, себичне странке, какве су данашње.
    Јављају се нови и те Двери, које сам раније критиковао за неке ставове, али и они су инфатилни,површни, пароле, кадрови…, контрирају ДСС-у!?, не зна се ко их финансира,а неће ни да напомену, није ни ту све…!
    Дакле, хара неслога, сујета,глупост, саможивост!

    А РЕЖИМ никад црњи и гори, медиокритети, квислинг до квислинга, лопужа и кримос до кримоса.

    Значи , дочекасмо једно труло време.

    Смена ,бре!Комплет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *