01. март – Стратфор: ММФ делимично крив за рат у СФРЈ

БЕОГРАД/ВАШИНГТОН – Међународни монетарни фонд (ММФ) има део своје кривице за рат у бившој Југославији, наводи се у интерном тајном меморандуму америчког института за стратешке анализе “Стратфор” из 2009. године, објављеном на сајту Викиликса.

У меморандуму, у којем се налазе упутства аналитичарима на терену, на који начин да прикупљају информације са подручја бивше Југославије, наведено је да су економске мере штедње ММФ-а наметнуте бившој Југославији у предратном периоду изазвале социјалне немире који су делом криве за рат.

Из тог разлога “Стратфор” даје инструкције својим аналитичарима да посебно обрате пажњу на социјална питања у региону.

“Због глобалне рецесије било који економски показатељи из региона су веома важни. Пазите на било какве нереде услед кризе у којим учествују радници, синдикати. Немојте заборавити да су мере штедње ММФ-а наметнуте Југославији делимично криве за почетак рата. Морамо водити рачуна о било каквом економски мотивисаном социјалном незадовољству”, наводи се у меморандуму, који су пренели готово сви медији у региону.

Такође, истакнуто је да се пази на све економске изјаве које долазе из Србије, БиХ и Хрватске.

За “Стратфорове аналитичаре су од кључне важности сигнали да западна Европа даје средства за помоћ и развој региону, као и посете ММФ-а у земљама региона.

“Пазите на проблеме у банкарском сектору, било какво помињање страних банака у региону да раде нешто неуобичајено, попут затварања пословања или спречавање инвестиција”, наводи се у меморандуму.

Аналитичарима се скреће пажња да је БиХ кључ региона, те да воде рачуна о међуетничким односима у тој земљи. Истичу да треба водити рачуна о односима у Федерацији БиХ и радикализацији Републике Српске.

Указано је да пазе на “било какав индикатор да етничке групе у БиХ траже већу аутономију или било какво помињање насиља.

“Поделе између Бошњака и Хрвата су посебно битне. Пазите на насиље на фудбалским теренима, организовани криминал, било шта што може прерасти у етничко насиље”, наводи се у меморандуму.

Занимљива је оцена “Стратфора” да је организовани криминал веома присутан у свим земљама западног Балкана.

“Посебно треба обратити пажњу на Хрватску, која има високу активност организованог криминала, Македонију, Црну Гору, јер је цела та земља организовани криминал, БиХ у којој постоји висока пенетрација организованог криминала са руским везама, због чега нам је ово двоструко важно, као и Албанију и Косово, на које морамо посебно пазити”, наводи се у меморандуму.

Значајна пажња је посвећена Косову, истичући да су до насиља на Косову довели штрајкови албанских рудара током осамдесетих година прошлог века. Пажњу, како истичу, треба посветити и Србима на северу Косова, који “могу покренути насиље у сваком тренутку”. Насиље, како се наводи, могу покренути Албанци у долини Прешева и муслимани у Санџаку.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. mnogo je krivaca – van “Haga” – koji se pretvara u stratiste za Srbe ?! U takvom ‘kontekstu’ postupanje prema V. Seselju ( zbog verbalnog delika) proizvodi ga – u mucenika ?!

  2. A Savazna UDBA gonila srpske patriote po belom svetu a unutar
    granicaSFRJ sve je spremno za raspad.A šta da kažemo o ovim
    prevratnicima nastavljaju posao za koji su plaćeni u SEGEDINU i
    BUDIM-PEŠTI.Imali kraj ovoj izdaji da ima kada;??? Kada pobedi
    patriotska Srbija sa strankama kojima ma je program izgradnje
    PATRIOTSKE SVESTI kod građana Države Srbije,gde neće biti podele
    po Pokrajinama i verskim opredeljenjima.Svaki građanin ima pravo
    za SVOJE osećanje koje ne ugrožava državnu sigurnost. Na sledećim
    izborima očekuje se pamet za spas DRŽAVE SRBIJE!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *