„ЖИВИМО У ШУМИ СА ЗВЕРИМА, ГДЕ СЕ ВОДИ БОРБА ДА СЕ ПРЕЖИВИ…“

фото: РИА Новости

Јуриј Рубцов

Откако је у децембру прошле године постављен на дужност вице-премијера, Дмитриј Рогозин је постао један од најактивнијих њусмејкера  у руској влади. За врло кратко време Д.Рогозин је посетио предузећа одбрамбено-индустријског комплекса (ОИК) у Ижевску, Тули, Вороњежу, Уљановску, Казању, Борисогљебску, Новосибирску, да се и не говори о московским и приградским одбрамбеним фабрикама и научно-истраживачким институтима; говорио је научницима Академије војних наука и Сибирском одељењу Руске академије наука и дао неколико врло енергичних изјава. Њихова суштина су велики по размерама планови за обнову домаћег одбрамбено-индустријског комплекса како би, како је Рогозин изјавио у Тули, руска армија могла да „звецка савременим оружјем, јер само тако неће бити рата“. При том је он одбацио било какав алармантан коментар рекавши: „Ми живимо у шуми са зверима, у којој се води борба за преживљавање, и Русија никако себи не сме да дозволи да постане циљ, односно жртва те борбе“.

Д.Рогозин је на место вице-премијера за одбрамбено-индустријски комплекс дошао са дужности главног војног представника Руске Федерације при Северно-атланској алијанси. Ако је  у преговорима са НАТО иза њега стајао читав одбрамбени потенцијал земље, за који су одговарали неки други људи, сада је лично он заменик Председника Владе Русије, председник Војно-индустријске комисије при Влади Руске Федерације – пре свега одговоран за стање тог потенцијала. Послова у том, најважнијем за обезбеђење националне безбедности правцу, има невероватно много.

Из све снаге мора да се подржи убеђење Д.Рогозина да на прво место у плановима за обнову домаћег одбрамбено-индустријског комплекса мора да се постави наука.Говорећи у новосибирском Академгородку он је подвукао да ако се не донесу најхитније мере у области одбрамбене фундаменталне науке Русија ће ризиковати да битно заостане, пре свега у таквим правцима, какви су електронска компонентна база, уређаји за навођење високопрецизног оружја, ласерски системи, хиперзвучна технологија и разрада извора ултраширокопојасног електромагнетног зрачења.

Све видљивији постаје облик агенције за стратешко планирање процене претњи националној и технолошкој безбедности Русије, која се формира на иницијативу Д.Рогозина и која ће радити под покровитељством Научно-техничког савета Војно-индустријске комисије при влади Руске Федерације. Агенција је замишљена као руски аналог Америчке агенције за перспективне одбрамбене научно-истраживачке пројекте (DARPA), а њене функције ће бити процена развоја ситуације у свету у области безбедности, одређивању ризика и претњи  националној одбрамбеној снази и технолошкој независности Русије у 25-30 – годишњој перспективи.  „Она (та структура) треба да се понаша као таква научно-истраживачка зверка која отима најинтересантније, најпродорније и најрискантније за приватан бизнис идеје“ – одредио је Д.Рогозин специфичност нове агенције, одговарајући у току радне посете Новосибирску на питања новинара.

Вицепремијер је такође изјавио да је против масовних куповина наоружања и опреме у иностранству. Прво, појављује се зависност од страних испоручилаца у снабдевању сопствене армије. Друго, због тога Русија у оквиру војно-техничке сарадње са другим земљама неретко себи наноси штету. Производећи добру технику која се купује у иностранству, али не поседујући технолошки део за њу, она је принуђена да помоћ тражи напољу. На пример, за руску оклопну технику често се постављају топлотни визори француске производње, а онда се такав производ продаје у иностранству. „То за нас није исплативо, – сматра Д.Рогозин. – Исплативо је да се производ продаје по систему  „кључ у руке“.

Вице-премијер је одредио и главну тачку на коју треба да се обрати пажња: то је „најдубља могућа модернизација“ предузећа одбрамбено-индустријског комплекса. За 1. март ове године на ратификацију ће Кабинету министара бити предат нацрт  федералног усмереног програма развоја ОИК  „тежак“ 3 билиона рубаља. Та средства ће бити допуна оним које је планирано да се потроше за куповину војних производа у оквиру државног пројекта наоружања (ДПН) до 2020. године. Да подсетимо да ће, како је то предвиђено крајем прошле године, укупан износ трошкова за ДПН за следећих 10 година изнети до 22,5 билиона рубаља, од којих ће за снабдевање Оружаних снага РФ у оружју, војној и специјалној техници у 2012. год. бити усмерено више од 1,1 билион.

Међутим, овакву реформу, о којој говори Д. Рогозин, у многом омета  инерција прошлости, и нови председник Војно-индустријске комисије ће са тим итекако имати посла. На пример, изјављено је да ће до краја године бити урађен предпројекат  носача авиона, после чега ће конструктори бродова да почну са градњом. Међутим, у државни програм наоружања Русије за 2011. – 2010. годину, који је изгласан прошле године, изградња бродова-носача авиона уопште није предвиђена. Такође се саопштава да ће у Државни програм наоружања бити унета још једна озбиљна измена: уместо осам планира се куповина  десет ракетних подводних крстарица стратешке намене, пројекта 955 „Бореј“. Многи стручњаци се према таквим огромним плановима изградње ратних бродова за ВПФ односе са скепсом. Тако је бивши руководилац Главног штаба ВПФ, адмирал Валентин Селиванов, изјавио дословно следеће: „…за 20 година Русија није изградила ни један велики брод или подморницу. Само се дорађивало оно, што је у бродоградилиштима оставио Совјетски Савез. Тако да ће бити неопходно да се у пракси потврде највећом брзином  речи о „најдубљој могућој модернизацији“.

Постоје још озбиљније препреке на путу реализације планова о којима је говорено. Да поменемо само две.

Прва је техничке и технолошке природе: мислимо нанедостатак сопствене производње базе елемената у Руској Федерацији. Превише делова земља добија из иностранства. А шта то значи својом драматичном судбином је демонстрирао космички апарат „Фобос-Грунт“. Аутоматска међупланетарна станица (АМС) се састојала од 95.000 микрошема, од којих 62.000 није требало да се користи у космичкој грани. Резултат – за задњих 15 година прва руска АМС која је била предвиђена за доставу узорака тла са Марсовог спутњика, чија је вредност 5 милијарди рубаља, није изашла на орбиту која јој је била задата и пала је у океан. Слична је ситуација и са војном техником.

Постоји још један преко потребан покретачки мотив за формирање сопствене базе елемената – кибернетичка безбедност са гледишта одбране. У САД је формирана специјална кибернетичка команда, где се одрађују поступци не само на отвореним мрежама, конкретно супротстављање вирусима, већ се специјални програми уграђују у саму опрему, у базу са елементима. Па и ону која се испоручује Русији.

Д.Рогозин види да се надвија опасност. Међутим, проблем се не може одједном решити. Он има системски карактер. После много година пада и деградације ОИК низ технологија је или изгубљено, или застарело, године живота сарадника у одбрамбеним научно-истраживачким институтима и фабрикама су проблематичне, као и недостатак оног основног – квалификоване радне снаге из струка производње роба за широку потрошњу.

Препрека број два. Зове се – корупција. Са неверицом размишљаш о томе да ће најмање 20% од оних додатих 3 билиона рубаља које је вице-премијер обећао за развој ОИК одмах да се нађе на личним рачунима руководилаца различитих по висини функција. И то никако није фантазија аутора: заменик генералног тужиоца  Руске Федерације – главни војни тужилац Сергеј Фридински је ових дана изјавио да се од државног новца који се издваја за одбрану земље свака пета рубља украде!

У 2011. години војни тужиоци су открили скоро 3.000 кршења прописа у сфери државних одбрамбених наруџби (ДОН). За преступнике „раде“ несавршенство законодавства, разбилансираност система контроле и финансирања, поквареност комерцијалиста. Поткупљивање и фиктивно књиговодство за ко бајаги извршене радове, „остаци“ при реализацији државних уговора – то све спада у арсенал покварењака. Из године у годину за одбрану се издваја све више новца, а успеси, благо речено, нису баш приметни. Главни војни тужилац је подвукао да се због корупције државне одбрамбене наруџбине лоше извршавају у једним случајевима, а у другим  – уопште се и не извршавају. Међутим, по његовом мишљењу, сви учесници у пословима су задовољни захваљујући „остацима“: „Нико не подноси никакве жалбе, нико не потражује по основу штете, нико се јавно не жали“.

Федерална служба за одбрамбене наруџбине („Рособоронзаказ“) је крајем јануара објавила извештај о провери предузећа која су одговорна за извршење државних одбрамбених наруџбина за 2011. годину. Укупно је извршено 257 инспекција и откривено економских кршења у укупном износу од 25 милијарди рубаља. Ако се узме у обзир да је финансирање ДОН-а у прошлој години износило 870 милијарди рубаља – није тешко да се израчуна који проценат иде на лоповлук и корупцију. Значи –  потребно само да се повећа војни буџет и да се подржи наука –потребне су потпуно другачије мере. Оне одавно постоје. А фронт војне опасности који се појавио на Блиском  Истоку се већ помера у дубину Евроазије…

Извор: “Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *